Stad Lochem

1233

De stad Lochem ontstaat aan de handelsweg van Zutphen naar Westfalen. De geschiedenis over deze tijd is vaag. De graven van Zutphen zijn de grootgrondbezitters en hun hof moet ergens in Lochem hebben gestaan.

Van de ligging, de aanwezigheid van een hof en de aanwezigheid van een windmolen op de Hoge Enk gaat een economische stimulans uit die de nederzetting van het omringende land onderscheidt.

Op 9 juli 1233 krijgt Lochem stadsrecht van graaf Otto van Zutphen, hetgeen niet inhoudt dat Lochems aanblik drastisch wijzigt, maar wel dat de burgers andere rechten genieten dan het omringende platteland.

 

Afbeeldingen:

1: Omstreeks 1560 maakte Jacob van Deventer een plattegrond van Lochum(!). Hierop is de Berkel met zijn vertakkingen die werden gebruikt om de watermolens te voeden. De stad werd beschermd door een dubbele grachtengordel, doorbroken door slechts drie bruggen en poorten. Op de Paasberg stond een windmolen en toen al was de vijfsprong van onder meer de wegen naar  Zutphen, Barchem en Zwiep een belangrijk knooppunt. (Arnhem, Gelders Archief).

2: Het oudst bekende stadszegel van Lochem is van 1273. Hierop staat een schild met een Gelderse leeuw en boven en naast het schild drie mispelbloemen, eveneens een oud symbool van Gelre.  Deze elementen en symbolen komen, gecombineerd met die uit Gorssel, terug in het wapen van de huidige gemeente Lochem.

3: Panorama van Lochem in 1674 door Ioannes Peeters; een zwaar versterkte stad in een ogenschijnlijk leeg landschap (Arnhem, Gelders Archief).


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Lochem
  • 1000-1500
  • Lochem
  • Achterhoek
  • Ridders van Gelre

Plaats

Location on map

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl