Lochemse Berg

180.000 jaar geleden

Zo'n 180.000 jaar geleden, in de op één na laatste ijstijd, drong het landijs vanuit Scandinavië door tot in ons land. Het stuwde de onderliggende bodem voor zich uit. Daardoor ontstane stuwwallen - in Nederlandse verhoudingen zijn het "bergen"- zijn tot op de dag van vandaag te zien in het Nederlandse landschap. In Salland, Montferland, de Veluwe, bij Nijmegen. En dus ook bij Lochem.

In laatste ijstijd, 120.000 jaar geleden, werden aparte topjes gevormd, nl de Paasberg (36,8m’) de Lochemse Berg ( 49,2m’), de Kale Berg (47,3 m’) en de Zwiepse Berg (48,8 m’).

Om precies te zijn bestaat de Lochemse berg eigenlijk uit twee bergen: aan Barchemse kant de Kale berg van 46 m hoog en aan Lochemse kant de Lochemer berg van 50 m hoog.

De Lochemse Berg is nu grotendeels in eigendom en beheer van Geldersch Landschap en Kasteelen.

Geselberg

De stad Lochem mocht zelf rechtspreken, als het lichte vergrijpen betrof waar de doodstraf niet op stond. Alle andere straffen moesten bepaald worden de graaf of zijn vertegenwoordiger. Daar viel martelen ook onder, want dat kon ook je dood beteken. Op de Paasberg was er voor die dodelijke straffen speciaal ruimte ingericht met een schandpaal, een rad en een galg - daarom werd de Paasberg ook wel de Geselberg genoemd. Als je werd vastgebonden op dat rad en na negen slagen nog niet dood was, werd je met rad en al op de paal gehesen zodat de vogels het konden afmaken. En daar moest veel publiek naar kijken, jong en oude, want er werd een voorbeeld gesteld.

Afbeeldingen

1: Gevarieerd bos op soms steile hellingen.

2: Op het hoogste punt van de Lochemer berg is in 1893 op initiatief van het Lochemse Verfraaiingsgezelschap een stenen uitzichttoren verrezen: de Belvedère. Vanwege de hoge bomen en onbetrouwbare trappen biedt deze allang geen uitzicht meer over de omgeving.

3: De watertoren op de Paasberg, ontworpen door architect H. Wessel, is een beschermd rijksmonument.

4: In de voorlaatste ijstijd bedekte landijs vanuit het noorden een groot deel van Nederland.

5: Vanuit het laaggelegen veengebied is het silhouet van de Lochemse berg te zien in de vorm van een kamelenrug met verschillende bulten.


Rechten

©

Relevante links

- http://www.glk.nl

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Lochem
  • Landschap
  • Tot -3000
  • Lochem
  • Achterhoek

Plaats

Location on map

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl