Gudula

700-800

Gudula is de patroonheilige van de Lochemse kerk. Zij is een vrome vrouw die in de achtste eeuw leeft en haar gebeden genezen meerdere mensen.

Gudula was gewend vroeg in de morgen naar de kapel van Moorse te gaan. Op zekere dag gaat om onbekende redenen haar lamp steeds uit, maar als door een wonder wordt die daarna elke keer  weer aangestoken. Daarom zien we Gudula meestal afgebeeld met een lamp, soms met een duiveltje die de lamp wil uitblazen of een engel die de lamp brandende houdt. Waarom de Lochemse kerk aan Gudula is gewijd is niet bekend.

 

Afbeeldingen

1: Vanwege het wonder van de steeds dovende en weer aangestoken lamp wordt Sint-Gudula meestal afgebeeld met een lamp; soms met een duiveltje dat de lamp wil uitblazen; hier met een engel die de lamp brandende houdt. Beeldje uit 1912 door M. de Beule (Brussel, Sint-Michiel & Gudula kathedraal).

2: Ook op deze litho is Sint-Gudula weer vergezeld van een engel die haar lamp aansteekt.

3: Pagina CCXIX verso uit het Gudula-officie (Zutphen, Walburgiskerk). Op de derde regel van onderen begint het verhaal van de lamp met de woorden "Ancilla cristi gudula".


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Lochem
  • Geloof
  • 500-1000
  • Lochem
  • Achterhoek

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl