Oud in Groesbeek

1966

'Gezellig is het vaak wel als je met z'n drieën in een slaapkamer ligt', zegt Betsy Lamers. Ze woont samen met haar ouders, haar twee zussen en drie broers in een huis aan de Frieselaan. Het huis is niet groot. De ruimte wordt nog krapper als opa en oma komen inwonen.

Oma is slecht ter been. Opa wordt vergeetachtig. Langer zelfstandig blijven wonen gaat niet meer. Opa en oma slapen nu in de slaapkamer van de jongens. De jongste broer moet bij de meiden op de kamer. De oudste twee liggen op zolder. Het huis zit propvol.

Spanningen

In de jaren na de oorlog is dat heel gewoon. Er heerst woningnood. Jonge mensen trouwen in bij de ouders. Of ouderen trekken in bij hun kinderen. Soms is het gezellig. Vaak geeft het spanningen. Door betere voeding en een gezonder leven worden mensen steeds ouder.

Seniorenwoningen

Na 1960 bouwt men de eerste bejaardenwoningen. Iedereen die 65 jaar is krijgt intussen AOW. Met dit geld kun je beter voor jezelf zorgen. In 1966 is de opening van bejaardenhuis 'De Meent'. Klooster 'Mariëndaal' opent de nieuwbouw in 1972. Ouderen van nu wonen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig. Met aanleunwoningen, seniorenwoningen en thuiszorg lukt dat vaak goed.


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Groesbeek
  • 1950-2000
  • Berg en Dal
  • Rijk van Nijmegen

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl