Jong in Groesbeek 1965

De eerste Groesbeekse beatband is 'The Flying Moons'. De band is opgericht in 1964 en heeft een fanclub (The Moons) van vijfhonderd leden. Foto Peter Janssen De band 'Free Lance' volgt in 1968. Engels is de taal van de popmuziek en lang haar is de mode. De eerste band die Engelstalige liedjes zingt, is de in 1959 opgerichte 'Seven Hills Skiffle Group'. Collectie G.G.Driessen.
'Zaal Kerkzicht' zit vol met jongeren. Het is de bioscoop tegenover de kerk aan de Pannenstraat. Op een zondagmiddag in mei 1965 draait de film 'A Hard Day's Night' van de Beatles. In de zaal zitten jongens met lang haar en meiden in minirok.

Sommigen zijn op zaterdagavond uit geweest naar de GoGo Klub in Breedeweg. Anderen naar de Instuif in het Parochiehuis midden in het dorp. De uitgaansavond begint om acht uur en is klokslag twaalf uur afgelopen. Allerlei beatbandjes treden op. Disco's bestaan nog niet.

Op straat

Voor 1960 is er voor jongeren weinig te doen. Ze hangen op straat rond. Uit Amerika waait vanaf 1955 een nieuwe jeugdcultuur over. Je ziet jongens met 'vetkuiven' en meiden met een 'petticoat'. De brommer is erg populair. Popmuziek klinkt uit de luidsprekers. Het gemeentebestuur en de kerken vinden dat op straat hangen maar niks. Ze willen toezicht op de jeugd houden.

Maddogs

In 1958 opent het parochiehuis zijn deuren. Aan de Spoorlaan verschijnt een nieuwe 'blokhut'. In het parochiehuis en de blokhut zijn allerlei activiteiten voor jongeren. Sommige jongeren willen geen bemoeienis van ouderen. Zo ontstaat de 'Maddogs'. Het zijn vooral werkende jongeren die in 1971 een eigen honk krijgen in de kelder van het parochiehuis. Later verhuist de groep naar de oude school aan de Kloosterstraat. Voor jongeren van nu is er veel meer te kiezen. Bijvoorbeeld op sportief gebied en bij het uitgaan.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl