Jong in Groesbeek

1965

'Zaal Kerkzicht' zit vol met jongeren. Het is de bioscoop tegenover de kerk aan de Pannenstraat. Op een zondagmiddag in mei 1965 draait de film 'A Hard Day's Night' van de Beatles. In de zaal zitten jongens met lang haar en meiden in minirok.

Sommigen zijn op zaterdagavond uit geweest naar de GoGo Klub in Breedeweg. Anderen naar de Instuif in het Parochiehuis midden in het dorp. De uitgaansavond begint om acht uur en is klokslag twaalf uur afgelopen. Allerlei beatbandjes treden op. Disco's bestaan nog niet.

Op straat

Voor 1960 is er voor jongeren weinig te doen. Ze hangen op straat rond. Uit Amerika waait vanaf 1955 een nieuwe jeugdcultuur over. Je ziet jongens met 'vetkuiven' en meiden met een 'petticoat'. De brommer is erg populair. Popmuziek klinkt uit de luidsprekers. Het gemeentebestuur en de kerken vinden dat op straat hangen maar niks. Ze willen toezicht op de jeugd houden.

Maddogs

In 1958 opent het parochiehuis zijn deuren. Aan de Spoorlaan verschijnt een nieuwe 'blokhut'. In het parochiehuis en de blokhut zijn allerlei activiteiten voor jongeren. Sommige jongeren willen geen bemoeienis van ouderen. Zo ontstaat de 'Maddogs'. Het zijn vooral werkende jongeren die in 1971 een eigen honk krijgen in de kelder van het parochiehuis. Later verhuist de groep naar de oude school aan de Kloosterstraat. Voor jongeren van nu is er veel meer te kiezen. Bijvoorbeeld op sportief gebied en bij het uitgaan.


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Groesbeek
  • Vrije tijd
  • 1950-2000
  • Berg en Dal
  • Rijk van Nijmegen

Plaats

Location on map

Verwante organisatie(s)

Heemkundekring Groesbeek

Image

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl