Felle brand te Groesbeek

1828

Donderslagen en bliksemschichten jagen de mensen angst aan. Het is donderdagavond 18 juli 1828 als een hevig onweer boven Groesbeek losbarst.

Midden in de dorpskom slaat de bliksem in. Het getroffen huis met rieten dak brandt als een fakkel. De stormachtige wind jaagt de vlammen hoog op. Even later brandt ook het huis van de buren.

Vroedvrouw

Door de vonkenregen gaat een huis aan de overkant van de straat in de fik. Daar is juist een bevalling aan de gang. Gauw naar buiten! De vroedvrouw die helpt, ziet ineens hoe haar eigen huis verderop een prooi van de vlammen wordt. Snel waarschuwt ze haar man en kinderen. Dan rent ze terug en helpt in het licht van de vlammen met de bevalling.

Noodgeld

Met brandhaken trekt men het brandende riet van het dak. Ook met emmers water uit de dorpsput bestrijden dorpelingen het vuur. Er is geen houden aan. Binnen een uur zijn dertien huizen verwoest. Even dreigt de katholieke kerk in vlammen op te gaan. Een hoge lindeboom voor de kerk verhindert dat. Als de schade wordt opgemaakt, blijkt dat maar acht huizen zijn verzekerd. Dertien gezinnen zijn hun inboedel kwijt. Die zitten in zak en as. Een hulpactie door de provincie Gelderland lenigt de ergste nood.


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Groesbeek
  • 1800-1900
  • Berg en Dal
  • Rijk van Nijmegen

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl