Tentoonstelling | 'Sporen van Arnhem – Groei, verandering en nieuwkomers'

Erfgoedcentrum Rozet, Museum Arnhem

Van: 17-10-2023 tot 29-09-2024

Hoe is de stad Arnhem van de prehistorie tot nu gegroeid en veranderd? En wie zijn door de eeuwen heen nieuwkomers geweest? Je ontdekt het in de tentoonstelling Sporen van Arnhem – Groei, verandering en nieuwkomers. Deze gratis toegankelijke expositie van Museum Arnhem is t/m 29 september 2024 te zien in het Erfgoedcentrum in Rozet.

Ontdek het verhaal van Arnhem

De tentoonstelling neemt je vanuit het heden - Wie wonen er nu in de stad en hoeveel mensen zijn dat eigenlijk? - mee in belangrijke gebeurtenissen, die in het verleden hebben bijgedragen aan de groei van de stad. Van de eerste prehistorische nederzettingen in de buurt van Arnhem tot de bouw van Malburgen en Presikhaaf in de twintigste eeuw. Je komt meer te weten over de toekenning van stadsrechten aan Arnhem, de verplaatsing van de Rijn, de groei van handel en de opkomst van toerisme. En we stellen de vraag: wie was welkom en wie niet? Je ontdekt dit verhaal van Arnhem aan de hand van archeologische vondsten uit het archeologisch depot van de gemeente Arnhem, foto’s en kaarten uit het Gelders Archief en de erfgoedcollectie van Museum Arnhem. Deze objecten worden in deze expositie voor het eerst samen in verband gebracht met stadsuitbreiding, handel en migratie door de eeuwen heen.

Unieke zegelstempel van de stad Arnhem uit de 13e eeuw

Eén van de bijzondere objecten die te zien zullen zijn, is een unieke zegelstempel van de stad Arnhem uit de 13e eeuw uit de collectie van Museum Arnhem. Deze stempel is het oudst bewaard gebleven exemplaar van Arnhem. Op 13 juli 1233 gaf de graaf van Gelre en Zutphen, Otto II, Arnhem stadsrechten en daarmee het recht op een eigen bestuur. Het stadsbestuur gebruikte bij het bekendmaken van een besluit of vonnis deze zegelstempel met het stadszegel van Arnhem erop, om ze wettig te maken. Het stadszegel bestond uit het stadswapen van Arnhem, de dubbelkoppige adelaar, en het spiegelschrift 'SIGILLU(m) BURGENSIUM DE ARNEM' (zegel van de burgerij van Arnhem).

Bezoekersinformatie

Sporen van Arnhem is t/m 29 september 2024 te zien in het Erfgoedcentrum in Rozet (Kortestraat 16, Arnhem), op tien minuutjes lopen van Museum Arnhem. Je vindt het Erfgoedcentrum op verdieping -1 van Rozet. Het Erfgoedcentrum is maandag van 13.00-18.00 uur, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-18.00 uur, zaterdag van 10.00-17.00 uur en zondag van 13.00-17.00 uur gratis te bezoeken.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl