Erfgoedcentrum Rozet

Arnhem, van toen tot nu

Waar vind je informatie over Arnhem en omgeving, van toen naar nu? Het Erfgoedcentrum in het cultuurhuis Rozet in Arnhem is daar de aangewezen plaats voor.

Image
Actueel bij deze organisatie
Tentoonstelling | 'Sporen van Arnhem – Groei, verandering en nieuwkomers'
17-10-2023 t/m 29-09-2024

In het Erfgoedcentrum zijn de collecties van het voormalig Historisch Museum Arnhem en de Gelderland Bibliotheek op een unieke manier bij elkaar gebracht. Verdeeld in twaalf thema's vertellen tentoongestelde voorwerpen - van een bouwfragment van het Romeinse castellum Meinerswijk, tot een voetbalshirt van Vitesse - en verdieping zoals boeken, tijdschriften, digitale bestanden, etc., samen het verhaal van Arnhem en omgeving.

Persoonlijke verhalen

Meer dan twintig filmpjes en geluidsfragmenten, waarin vooral personen aan het woord komen, versterken dit verhaal. Een tijdslijn die rondom in de ruimte te zien is legt de verbinding tussen de expositie in de middenruimte en de verdieping in de schil eromheen. Kortom: een hypermodern Erfgoedcentrum waar voor iedereen iets te vinden is! 

Podcast

Gelderland kende in de late middeleeuwen een culturele bloeiperiode. Hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde Johan Oosterman neemt ons mee naar het hertogdom Gelre. In Erfgoedcentrum Rozet in Arnhem laat hij ons een liedboek zien dat veel vertelt over de liedcultuur van eeuwen geleden. We kunnen zelfs luisteren naar een middeleeuws liefdesliedje. Naast dit liedboek heeft Erfgoedcentrum Rozet nog veel meer bijzondere boeken uit de Gelderse geschiedenis in de collectie. Informatiespecialist Ferry Reurink vertelt René over enkele van deze gedrukte en handgeschreven boeken. Beluister hem hier of via Spotify.

Bibliotheek Arnhem

De Bibliotheek in Arnhem is een laagdrempelige, openbare, voor iedereen toegankelijke voorziening. Culturele en sociaal-maatschappelijke functies gaan in de centrale bibliotheek, de beide stadsdeelbibliotheken Kronenburg en Presikhaaf en de twee bibliobussen goed samen. Ruim 40.000 Arnhemmers en mensen uit de regio lenen er boeken, cd's, cd-rom's, dvd's, en bladmuziek. Nog meer mensen raadplegen er kranten, tijdschriften, databestanden, naslagwerken en internet. Onderzoekers en studenten bestuderen incunabelen en oude drukken. De bibliotheek is: "boekhandel, kiosk, studiehuis, muziekwinkel, internetcafé en museum in één". Een ideale ontmoetingsplek voor iedereen dus.

Gelderse collectie en oud bezit

De uitgebreide boekencollectie van Bibliotheek Arnhem bevat heel veel Gelders materiaal in de Gelderland Bibliotheek. Ook beheert deze afdeling de bijzondere collectie oude drukken en handschriften, de periodieken van alle historische verenigingen in de provincie en een naslagcollectie op het gebied van genealogie en heraldiek.
De Gelderland Bibliotheek vormt samen met Museum Arnhem, een Erfgoedcentrum op de -1 verdieping van Rozet.


Het Erfgoedcentrum is gratis toegankelijk en te vinden in Rozet aan de Kortestraat 16.

 


  • Streekgeschiedenis

  • 1000-1500

  • Arnhem

  • Bibliotheken

  • Musea

  • Arnhem e.o.

  • Ridders van Gelre

https://www.rozet.nl/erfgoed/
Bezoekinformatie

Erfgoedcentrum Rozet
Kortestraat 16
6811 EP Arnhem

026-3543161

erfgoedcentrum@rozet.nl

  • Deels toegankelijk met beperking
  • Kinderactiviteit
  • Koffie

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Actueel bij deze organisatie

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl