Het Presickhaeffs Huys

Een middeleeuws huis

Het Presickhaeffs Huys is een middeleeuws huis in het centrum van Arnhem, dat volgens onderzoek in het jaar 1354 gebouwd is. Mede door de vele verwoestingen die in het centrum van Arnhem zijn aangericht tijdens de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog, is dit een van de weinige middeleeuwse huizen in Arnhem.

Het huis staat aan de Kerkstraat, nabij de Sint-Eusebiuskerk en had een eigen hofje. Voorheen liep het huis door tot aan de achterliggende Koningstraat. Het pand is een rijksmonument.

Geslacht Van Prisickhave

Het huis was in de zestiende eeuw lange tijd bewoond door burgemeesters van de stad, van het geslacht Van Prisickhave. Daarna werd de woning onder andere nog gebruikt als horecagelegenheid en werd het vanaf 1920 bezit van verschillende banken. Van 1956 tot en met 1959 wordt het gebouw gerenoveerd, maar raakt desondanks in de jaren erna in verval.

Stichting Sint Peters Gasthuis

De Algemene Bank Nederland, die het gebouw in 1982 in bezit had, verkocht het pand voor 1 gulden aan de gemeente Arnhem. Hiermee kwam het juridisch eigendom in handen van de gemeente, maar het economisch eigendom bij de Stichting Sint Peters Gasthuis. In 1995 werd het pand verkocht aan particulieren en zetelt tegenwoordig een kantoor in het pand. Het Presickhaeffs Huys is een T-vormig pand met aan drie zijden een trapgevel. Naast het huis staat een poort uit circa 1650 met daarachter de laatste stadspomp van Arnhem.

Bron: Arneym: Presickhaeffs Huys


  • Streekgeschiedenis

  • 1000-1500

  • Arnhem

  • Monumenten

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl