Expositie | Titus Brandsma

Nationaal Onderduik Museum

Van: 14-01-2025 tot 15-03-2025

In de expositie ‘Titus; strijder voor vrijheid’ wordt een beeld geschetst van de vrijheidsapostel Titus Brandsma.

Titus Brandsma (Oegeklooster, 23 februari 1881 – Dachau, 26 juli 1942) was een Nederlandse karmeliet, hoogleraar en publicist. Brandsma was een veelzijdig man en actief op vele terreinen en iemand die zijn geloof handen en voeten wilde geven. Hij was een denker en doener, iemand die zocht naar de balans tussen contemplatie en actie. Hij was maatschappelijk zeer actief. Hij stichtte de Katholieke Universiteit van Nijmegen en was voortrekker in de Katholieke vredesbeweging.

Al vroeg doorzag Titus Brandsma het gevaar van het opkomend nationaal-socialisme. Tijdens de bezetting spoorde hij de katholieke pers aan om advertenties van nazi-vriendelijke organisaties te weren. Voor Brandsma viel niet te tornen aan het democratisch recht op persvrijheid.

Het openlijk verzet van Brandsma schoot de bezetter in het verkeerde keelgat en leidde tot zijn arrestatie in januari 1942. Daarna volgde een martelgang langs gevangenissen in Scheveningen, Amersfoort en Kleef en uiteindelijk in concentratiekamp Dachau.

De expositie ‘Titus; strijder voor vrijheid’ belicht de Titus die stond voor zijn principes. Met hem viel niet te marchanderen over zijn kernwaarden. Dat hij onder barre omstandigheden zijn rug recht hield vraagt bewondering. In die zin mag Titus gezien worden als belangrijk rolmodel en houdt hij de bezoeker van de expositie een spiegel voor.

De expositie wordt geopend op 13 januari om 19.30 uur en is tot 15 maart 2025 te bezichtigen in het Nationaal Onderduik Museum in Aalten


Toegang

Meer informatie op de website van de organisatie

Reserveer hier je tickets
  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • Geloof

  • Aalten

  • Tentoonstelling

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl