Een familie Terrazzowerkers in Aalten

Giovanni Monasso (1869 – 1939)

Giovanni wordt geboren in Travesio in de streek Friuli, bekend om het terrazzo-ambacht. Het is een arme streek met veel werkloosheid. Op elfjarige leeftijd trekt Giovanni met dorpsgenoten mee naar de Balkan om het timmermansvak te leren. Bijna twintig jaar later gaat hij met zijn jongere broer Antonio naar hun broer Felice in Duitsland. Samen beginnen ze een terrazzobedrijf.

De Eerste Wereldoorlog beïnvloedt het leven van Italianen in Duitsland. In 1915 kiest Italië de kant van de geallieerden en de Duitsers zien dit als verraad. De arbeiders krijgen moeilijkheden op de bouwplaatsen en de kinderen worden uitgescholden op school. De drie families Monasso vluchten daarom op 19 mei 1915 naar Aalten, een dorp net over de grens in het neutrale Nederland. Hier weten ze de draad weer op te pakken. Giovanni’s vier zonen worden allemaal terrazzowerker en trouwen met Nederlandse vrouwen.

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling 'Gelderlanders over Grenzen' van het Erfgoedfestival 'Over grenzen van Gelderland', 23 mei t/m 22 juli 2018. 


  • Oorlog

  • Eerste Wereldoorlog

  • Personen

  • 1800-1900

  • Aalten

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl