Titus Brandsma

Groot in zijn eenvoud

Pater Titus Brandsma, priester en hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, stierf in 1942 in concentratiekamp Dachau, omdat hij zich verzet had tegen onrecht.

Titus Brandsma wordt in 1891 geboren in het gehucht Ugoclooster bij Bolsward. In 1898 treedt hij in bij de karmelieten. Bij de oprichting van de Katholieke Universiteit Nijmegen wordt Titus Brandsma daar tot hoogleraar benoemd. En van 1932 tot 1933 is hij er zelfs rector magnificus.

Verzet

Zijn verzet tegen onrecht brengt Brandsma tijdens de bezetting in de problemen. In december 1941 wordt aan Nederlandse media de eis gesteld dat elke advertentie van de NSB opgenomen moet worden. Brandsma - als geestelijk adviseur van de Rooms Katholieke Journalisten Vereeniging - roept krantenredacties van de katholieke pers op zich te verzetten. Hij wordt verraden en op 19 januari 1942 gearresteerd. Ondanks een vreselijke lijdensweg, was Brandsma medegevangen nog tot troost. Uiteindelijk werd hij op 26 juli in Dachau vermoord. 

Zalig en heilig

In 1955 begint het proces voor de zaligverklaring van Titus Brandsma, dat in 1985 werd voltooid. Voor een heiligverklaring zijn echter ook wonderen nodig. Toen een Amerikaanse priester in 2004 genas van huidkanker, naar eigen zeggen door tot Brandsma te bidden, lag de weg naar heiligverklaring open. Het Vaticaan stelde vast dat de genezing niet medisch te verklaren was: er was dus sprake van een wonder! Daarom werd Titus Brandsma op 15 mei 2022 door Paus Franciscus heilig verklaard. 

Lees hier meer over Titus Brandsma!


  • Personen

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Nijmegen

  • Rijk van Nijmegen

  • Grootste Gelderlanders

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl