Het oorlogsdagboek van Egbert Schretlen

Regionaal Archief Nijmegen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde Egbert Schretlen met zijn familie op de Kopse Hof in Nijmegen-Oost. In het Regionaal Archief Nijmegen liggen van Egbert een tiental dagboeken waarin hij zijn oorlogservaringen beschrijft.

Duitse soldaten

In zijn dagboeken beschrijft Egbert onder andere over zijn ervaringen met Duitse soldaten, maar ook over de hulp die hij bood aan de geallieerden. Hij beschrijft heel gedetailleerd hoe het er in Nijmegen aan toe ging onder de Duitse bezetting: 'over de Kopse hof kruizen elkaar 2 jagers. Een vliegt naar het veld en duikt en schiet met zijn boordkanonnen op het afweer geschut. Het is een onheilspellend lawaai'.

Geneeskundige in oorlogstijd

Schretlen had ook veel kennis over Nijmegen en beschikte over een goede talenkennis. Door de achtergrond van zijn familie en zijn opleiding geneeskunde heeft hij in de Tweede Wereldoorlog veel mensen kunnen helpen. Tijdens operatie Market Garden was hij dan ook erg behulpzaam voor de Britse en Amerikaanse soldaten. Ondanks het gevaar dat hij liep, hielp hij hen met dingen als het vinden van de juiste weg in het bos bij de Kopse Hof. 

Burgemeester

Ook bood hij op 24 september 1944 zijn hulp aan de nieuwe burgemeester aan. Hij ging uiteindelijk helpen in een Brits hospitaal, waar hij erg hartelijk werd ontvangen en hij de Britten veel over Nijmegen kon vertellen: ' 's Morgens was mijn hoofddoel om onze nieuwe burgemeester te spreken en ik was blij dat dit zo snel lukte'.

Lees de dagboeken van Egbert Schretlen hier. Geïnteresseerd in oorlogsdagboeken? In het Regionaal Archief Nijmegen liggen er veel meer

Dit verhaal over Egbert Schretlen is ingestuurd door geschiedenisstudent Sam Ockhuijsen (Nijmegen) voor 'WO2-verhaal Gezocht', een project van Rijnbrink, De Gelderse Bibliotheken en Erfgoed Gelderland in het kader van Gelderland Herdenkt. Hij deed er onderzoek naar voor het vak Biografieën in historisch onderzoek. Lees meer ingestuurde en opgehaalde oorlogsverhalen in de special Getuigen van de Oorlog.


Rechten

Sam Ockhuijsen, CC-BY-NC

  • Getuigen van de oorlog

  • Personen

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Nijmegen

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl