Bezetting en verwoesting De stad ligt in puin

Blussen Bombardement
Nijmegen had zwaar te lijden onder de Tweede Wereldoorlog. In een poging de intocht van de Duitsers tegen te houden, blies het Nederlandse leger in 1940 de Waalbrug en een aantal andere bruggen en viaducten op. Aan het einde van de oorlog werd Nijmegen gebombardeerd en vonden er felle gevechten plaats.

Op het Raadhuishof staat sinds 2000 het monument 'De Schommel'. Op die plek werd Montessorischool 'Saint-Louis' in februari 1944 door bommen getroffen, waarbij 8 zusters en 24 kinderen omkwamen. In februari 1944 werd Nijmegen gebombardeerd door Amerikaanse bommenwerpers. De bommen verwoestten een gebied dat van het Valkhof tot het stationsgebied in het westen liep. Hierbij vielen bijna 800 doden.

Zeven maanden later braken felle gevechten uit tussen de geallieerden en de Duitsers. De bezetters staken op sommige plaatsen hele straten in brand. In september 1944 werd Nijmegen bevrijd door de geallieerden. Maar de oorlog was nog steeds niet voorbij; de Duitsers bleven de stad tot in februari 1945 bestoken met granaatvuur. Ook in deze periode vielen ongeveer 800 doden.

Ruim 2200 Nijmegenaren overleefden de oorlog niet en er vielen 10.000 gewonden. Bijna een kwart van alle huizen (5000) werd verwoest en 13.000 huizen raakten ernstig beschadigd.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl