Het besluit tot oprichting van dit muziekkorps volgde al snel nadat in de tweede helft van de jaren zeventig van de negentiende eeuw het Muziekkorps der Dienstdoende Schutterij wegens gebrek aan leden werd opgeheven. Het muziekkorps van de Harderwijker schutterij kan derhalve als voorloper van de Stedelijke Harmonie worden gezien.
Reeds op 24 augustus 1877 werd opgetreden bij een receptie ter gelegenheid van het vertrek van de commandant der dienstdoende schutterij. Veel gegevens over de eerste jaren van de harmonie zijn er helaas niet.
Een tegenslag, waar heel veel verenigingen mee te maken kregen, was de mobilisatie in de zomer van 1914. Veel leden werden opgeroepen in militaire dienst met als gevolg, dat er op muziekgebied weinig mogelijkheden meer waren.
Toch had de harmonie nog een voordeel: duizenden Belgische militairen waren namelijk in Harderwijk geïnterneerd. Na toestemming van de kampcommandant werd een aantal Belgen opgenomen in het korps, waardoor het verzorgen van concerten kon doorgaan. Op een bepaald moment speelden er zelfs 14 Belgen mee.
Na het einde van de oorlog vertrokken de Belgen uiteraard weer, terwijl veel muzikanten van vóór de oorlog niet meer terugkeerden. Toch is in 1920 het ledental weer aanzienlijk toegenomen. Ook de mobilisatie in 1939 bracht met zich mee, dat een groot aantal leden door militaire verplichtingen verdwenen. De Tweede Wereldoorlog heeft uiteraard ook voor de harmonie van Harderwijk zeer veel nadelige gevolgen gehad. Direct na de oorlog worden allerlei activiteiten ondernomen om de harmonie nieuw leven in te blazen.
Op 8 september 1952 wordt een tamboerkorps geformeerd, begin 1991 gevolgd door een malletband. Beide groepen gingen in de jaren negentig van de vorige eeuw op in de nieuwe Show- en Marchingband. In deze periode trok het concertorkest zich terug uit het straatbeeld.
Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan in 2001 werd een jubileumboek uitgegeven
Stedelijke Harmonie Harderwijk , CC-BY
Muziek
1800-1900
1900-1950
Harderwijk
Veluwe