De Harderwijkse academie Opkomst en ondergang van een Gelderse universiteit, 1648-1811

'De akademie tot Harderwijk' tekening A. Rademaker 1745 Oratie in ’t auditorium van de Academie te Harderwijk’, 1806
De Universiteit Harderwijk, die in 1648 het levenslicht zag, kent een lange voorgeschiedenis. Al in 1580 wilde ook Gelderland net als de andere gewesten een eigen universitair centrum oprichten. Oorlogsperikelen, financiële obstakels, maar vooral onderlinge rivaliteit tussen de Gelderse kwartieren zorgden ervoor dat de realisering meer dan een halve eeuw op zich lieten wachten.

Er waren twee groepen studenten: de echte studenten die enkele jaren in de stad verbleven en degenen die binnen een paar dagen hun elders genoten onderwijs in Harderwijk met een doctorsbul wilden bekronen. Vanaf het laatste kwart van de zeventiende eeuw was Harderwijk steeds meer een promotie-universiteit.  Waarschijnlijk kwamen de meeste studenten naar Harderwijk omdat de kosten hier een stuk lager waren dan elders. Beroemde promovendi waren de medicus Herman Boerhaave (1693) en de naturalist Carolus Linnaeus (1735). Gemiddeld schreven nooit meer dan zestig studenten per jaar in en de academie telde gedurende zijn gehele bestaan maximaal 150 studenten tegelijk.

Zie ook: Beroemde Professoren en Studenten (Canon van Harderwijk)

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl