's-Gravenhof in Zutphen

Het oudste plein van de stad

Het 's-Gravenhof is het oudste plein van de hanzestad Zutphen. Zutphen is een van de oudste steden van Nederland en werd rond 800 een grafelijk bestuurlijk centrum. Om zich te beschermen tegen de Vikingen werd de stad voorzien van verdedigingswallen en -grachten en een burcht.

Tijdens opgravingen op het 's-Gravenhof in 1946 toont professor J.G.N. Renaud aan dat er in de elfde eeuw een burcht stond van de graven van Zutphen. De fundamenten zijn gemarkeerd in het plaveisel van het plein. Hij vindt puinresten die een afmeting aantonen van 12 x 36 meter. Bij opgravingen in 1995 en 1999 en tijdens de aanleg van het riool worden stukken muur gevonden van 120 cm dikte, gemaakt van Duitse tufsteen. Het is nu duidelijk dat de burcht 12 x 54 meter groot was. In het Stedelijk Museum Zutphen is een maquette van de burcht te zien.

Festiviteiten op het huidige plein

Het huidige plein is driehoekig. Aan de korte zijde staan vijf grote bomen. Het plein wordt gebruikt als parkeerplaats. De huisnummers zijn genummerd 1-7 en 2-22, alle hebben postcode 7201DN. Omdat het plein centraal in de stad ligt, is het in het verleden regelmatig gebruikt voor festiviteiten. Tussen 1997 en 2008 werd het tweejaarlijkse 's-Gravenhoffestival met muziek en theater georganiseerd. Door gebrek aan financiële middelen werd het festival in 2010 afgelast en besloot het stichtingsbestuur in 2012 te stoppen met de organisatie. In juni 2006 werd La Fête des Limousines georganiseerd, een presentatie van ongeveer 200 oldtimers-met-grandeur, van Franse merken als Renault, Peugeot, Citroën en Talbot. In 2008 was er weer een Fête, ditmaal werd er ook een route gereden door Zutphen en omgeving. De afgelopen jaren vond ook het jaarlijkse evenement Zutphen Culinair op het plein plaats. Dit evenement kon het financieel eveneens niet bolwerken; editie 2012 werd daarom afgelast.

Bron: Wikipedia.


  • Streekgeschiedenis

  • 500-1000

  • Zutphen

  • Monumenten

  • Achterhoek

  • Ridders van Gelre

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl