Museumwinkel het Snoepje

Een verhaal voor zoetekauwen en over lekkerbeetjes

In 2015 besteedt een huishouden gemiddeld 59 euro aan snoepgoed. Dit is 0,2% van het totale bestedingen van huishoudens (CBS). Voor de echte zoetekauwen is er het museumwinkeltje Het snoepje in Zutphen. Hier vindt men veel soorten ambachtelijk gemaakte snoepjes.

Suikerbakkers

Na de val van Antwerpen in 1585 verhuizen veel suikerbakkers naar Antwerpen. Dit wordt in Nederland een nieuwe beroepsgroep die zich richt op kunstwerkjes voor de zoetekauw. In de achttiende eeuw gaat ook de gegoede burgerij koekjes, taartjes en andere zoetigheden consumeren. Museumwinkel het Snoepje bouwt voort op deze traditie.

Museumwinkel Het Snoepje

De snoepwinkel, gevestigd in een winkelinterieur uit 1790, is in 2012 geopend. Het assortiment bestaat uit meer dan driehonderd soorten snoep waaronder borsthoning, polkabrokken, ulevellen en vele soorten zuurtjes en natuurdrop. Het snoep wordt gekocht van kleine familiebedrijven uit heel Europa. De bedrijven produceren volgens oude recepten, waardoor geen chemische geur-,kleur-, en smaakstoffen en smaakversterkers worden toegevoegd. De verkoper van de museumwinkel het Snoepje is op de hoogte van de ingrediënten van al de in de winkel verkrijgbare snoep waardoor klanten met een voedselallergie, vegetariërs, veganisten en suikerpatiënten hier ook goed geholpen kunnen worden.

Het pand: Ravenstraatje 3

Het huidige pand Ravenstraatje 3 is oorspronkelijk gebouwd als twee woonhuizen. Rond 1600 werd het pand verbouwd tot een woonhuis met binnenplaats (nu bibliotheek) met een drinkwaterkelder uit 1750. Daarachter was een doorgang naar het pand Rodetorenstraat 51. Dit pand dateert uit de zestiende eeuw en had destijds een rosmolen met paardenstalling. Het voorhuis aan het  Ravenstraatje werd eind zestiende en begin zeventiende eeuw gebruikt als grutterij. Hier werd bier op smaak gebracht en de houdbaarheid van het bier verlengd. Eind achttiende eeuw zijn twee panden in het Ravenstraatje  samengevoegd tot een deftig huis. Hier woonde en werkte de oprichter van het assurantiebedrijf ‘Assurantiemaatschappij tegen Brandschade, de Nederlanden van 1845’,Dhr. Dercksen. Dit assurantiebedrijf is de voorloper van het huidige Nationale Nederlanden NV. In 1845 werd het pand aangekocht door de Nationale Nederlanden. In 1997 is het pand geheel gerenoveerd. Tegenwoordig is er naast het snoepwinkeltje de oudste polissenkamer van ‘de Nederlanden uit 1845 ‘,de kloosterbibliotheek van het Kruisherenklooster uit Uden en een authentieke koffiekamer te bezichtigen.

De museumwinkel het Snoepje is gelegen in het Ravenstraatje 3 te Zutphen De openingstijden zijn donderdag tot en met zaterdag van 10.00-18.00 uur en op de koopzondag van 13.30-17.00 uur.

Bronnen: 

  • Lizet Kruyff en Cees Holtkamp, Oranjetoetjes van Willem de zwijger tot Willem-Alexander (uitgever Bas Lubberhuizen 2015), blz. 29. 
  • Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

 

 

 

 


Rechten

Olga Spekman, CC-BY-SA

  • Streekgeschiedenis

  • 1800-1900

  • Zutphen

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl