De Verloren Stad Bombardement verandert Zutphen voorgoed: introductie

Verwoestingen na het bombardement van 14 oktober 1944 De Barlheze begin 20e eeuw De Rozengracht begin 20e eeuw De Waterstraat rond 1900 Het Stationsplein met Manus, begin 20e eeuw Het oude station rond 1914 Musea Zutphen verzamelde verhalen in het project De Verloren Stad


Het deel van de stad rondom de voormalige locatie van Stedelijk Museum Zutphen aan de Rozengracht is drastisch veranderd door het bombardement dat Zutphen trof op 14 oktober 1944. Het was een friendly fire, uitgevoerd door de geallieerden met de bedoeling de IJsselbrug te treffen, zodat daarover geen Duitse transporten konden worden uitgevoerd.

Drie squadrons Engelse vliegtuigen dropten die middag in een klein kwartier hun bommen. Die raakten de brug nauwelijks, maar vielen op de noord-westelijke binnenstad. Met als gevolg zo'n honderd doden, enorme verwoestingen en veel verdriet.

Het getroffen gebied had een oude kern: de Barlheze, de Rozengracht en de Waterstraat. Maar het grootste deel ontwikkelde zich in de tweede helft van de negentiende eeuw, toen de trein naar Zutphen kwam en een mondaine stationswijk de entree van de stad werd.

De toenmalige stad en haar bewoners komen weer even tot leven als u de plekken bezoekt die door de bommen verloren zijn gegaan. En zo door u worden hervonden.Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl