De Apenstert Een verdwenen straat

De verwoestingen in De Apenstert na het bombardement Jan Dekker in zijn trapauto in De Apenstert Reconstructie in 3D van De Apenstert. DelftTech 2012 Anonieme tekening van de Doopsgezinde Kerk De kinderen Dekker van Apenstert 5: Toos, Annie, Steef en Jan, eind jaren 1930 Hulpverlening na het bombardement; in de rook zijn de gehavende daken van de Apenstert zichtbaar


Tussen Kreijnckstraat 7 en Rozengracht 17 liep vroeger de Apenstert, genoemd naar een twaalfde-eeuwse toren die er ooit stond. De Apenstert was qua bewoning een gemĂȘleerde straat, met twee boerderijen, een stalhouderij annex autoverhuur, een groentenwinkeltje, pakhuizen en een paar kleine woningen. Middenin de straat stond het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente, met bijbehorende kosterswoning. Deze kerk was van 1679 tot 1939 in gebruik en verhuisde daarna naar de Leeuweriklaan.

Op nummer 5 woonde de familie Dekker, boven hun groothandel in bakkerijgrondstoffen en agentschap van de Amstelbrouwerij. Ze maakten zelf limonades en spuitwater in de bekende Victoria-sifons. Toen de Engelse bommenwerpers boven Zutphen vlogen, speelde zoon Jan op het Broederenkerkplein. Hij dacht dat de toestellen zilverpapier dropten, maar het bleken bommen te zijn. Jan en zijn vriendjes renden zo snel mogelijk naar de pastorie van de kerk om te schuilen. Na het bombardement konden ze er niet meer uit en moesten door brandweermannen met pikhouwelen worden bevrijd.

De Apenstert was zwaar getroffen en bood een troosteloze aanblik. De huizen werden afgebroken en ook de straat zelf verdween in de nieuwe bebouwing.Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl