De Apenstert

Een verdwenen straat

Tussen Kreijnckstraat 7 en Rozengracht 17 liep vroeger de Apenstert, genoemd naar een twaalfde-eeuwse toren die er ooit stond. De Apenstert was qua bewoning een gemêleerde straat, met twee boerderijen, een stalhouderij annex autoverhuur, een groentenwinkeltje, pakhuizen en een paar kleine woningen. Middenin de straat stond het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente, met bijbehorende kosterswoning. Deze kerk was van 1679 tot 1939 in gebruik en verhuisde daarna naar de Leeuweriklaan.

Op nummer 5 woonde de familie Dekker, boven hun groothandel in bakkerijgrondstoffen en agentschap van de Amstelbrouwerij. Ze maakten zelf limonades en spuitwater in de bekende Victoria-sifons. Toen de Engelse bommenwerpers boven Zutphen vlogen, speelde zoon Jan op het Broederenkerkplein. Hij dacht dat de toestellen zilverpapier dropten, maar het bleken bommen te zijn. Jan en zijn vriendjes renden zo snel mogelijk naar de pastorie van de kerk om te schuilen. Na het bombardement konden ze er niet meer uit en moesten door brandweermannen met pikhouwelen worden bevrijd.

De Apenstert was zwaar getroffen en bood een troosteloze aanblik. De huizen werden afgebroken en ook de straat zelf verdween in de nieuwe bebouwing.


  • Verloren Stad Zutphen

  • Tweede Wereldoorlog

  • Oorlog

  • 1900-1950

  • Zutphen

  • Achterhoek

Relevante links

- WO2GLD

Audio

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl