Een oorlogsmonument tussen de weilanden: op 2 maart 1945 zijn hier door de Duitse bezetter 46 politieke gevangenen gefusilleerd. De politieke gevangenen kwamen uit alle delen van het land en zaten in de gevangenis 'de Kruisberg' in Doetinchem. De fusillade was een vergelding voor het liquideren van vier Duitse soldaten door een verzetsgroep, die opereerde vanuit boerderij de Bark, vlakbij Varsseveld.
De lichamen van de 46 slachtoffers zijn op de dag van de fusillade op de Algemene Begraafplaats te Varsseveld begraven. Nadien zijn vier van hen op het Ereveld Loenen herbegraven, één op de begraafplaats in Varsseveld en de overigen in hun eigen woonplaats.
Op de plek van de liquidatie groeide die zomer het koren hoger dan op de andere delen van de akker. Dit graan werd apart geoogst en bevindt zich in de glazen stolp.
Hans Renshof was een van de bewoners van boerderij de Bark. Hij vertelde zijn verhaal bij het monument aan vrijwillig cameraman Albert de Valk (zie film). Jaarlijks vindt bij het monument op 2 maart om 12:00 uur een plechtige herdenking plaats. Voor meer informatie kan men terecht bij het gemeentehuis.
Het programma OVT van de VPRO maakte in 2010 een documentaire 'Het trauma van De Bark'.
Verder lezen:
Oorlog
Tweede Wereldoorlog
1900-1950
Aalten
Monumenten
Achterhoek