Maria van Arkel en Jan met de bellen verloven zich in 1400 Zoenmaal op Kasteel Ammersoyen

Arnold van Egmond (r), oudste zoon van Maria van Arkel en Jan II van Egmond. Afgebeeld in zijn Breviarium, knielend bij St.Nicolaas © Publiek Domein Willem van Egmond, jongste zoon van Maria van Arkel en Jan II van Egmond. Afgebeeld als ridder van het Gulden Vlies. © Publiek Domein Wapen van Maria van Arkel © via Wikimedia - project Blason - Jimmy44, CC-BY-SA
Jan met de bellen en Maria van Arkel - allebei tieners - verloven zich op kasteel Ammersoyen. Daarmee zou de Gelders-Gulikse dynastie gered kunnen worden, want hertog Willem heeft geen wettige kinderen en zijn broer Reinoud is nog ongetrouwd.

Jan met de bellen

Jan II van Egmond (1385 - 1451) dankte zijn bijnaam aan een gordel met zilveren bellen die hij om zijn middel droeg. Als hij te paard uitreed, zal zijn strijdros wel heftig gereageerd hebben. Op aandringen van Reinoud IV, hertog van Gelre en Gulik, is in 1407 een huwelijkscontract opgemaakt voor Jan met de Bellen en Maria van Arkel. Als huwelijksgeschenk ontving Maria van Arkel in 1409 van haar oom, Reinoud IV van Gelre en Gulik, maar liefst 6.000 Franse Kronen, een vorstelijk gebaar voor de jonge bruid. Die is trouwens pas na zijn dood in 1423 uitbetaald. Hij zat vaak krap bij kas.

Voogd en regent

Opeenvolgende leden van het geslacht Egmond hebben het Hertogdom Gelre en het Graafschap Zutphen méér dan 100 jaar gediend. Allereerst Jan met de Bellen, die als vader van Arnold, beoogd opvolger van hertog Reinoud, de functies bekleedde van voogd en regent van Gelre, gedurende 13 jaar.

Arnold en Willem

Maria van Arkel en Jan II van Egmond kregen twee zoons: Arnold en Willem. Grootmama Johanna van Gulik, de moeder van Maria van Arkel, was de enige zuster van hertog Reinoud. Arnold werd door de standen en steden uit de vier kwartieren voorbestemd om Reinoud IV op te volgen. Andere kandidaten zijn unaniem afgewezen. Men had geen zin in een strijd om de opvolging. Maar toen Arnold de leensom niet kon voldoen koos de keizer voor Adolf van Gulik-Berg en kregen we toch oorlog.

Auteur: Jacobus Trijsburg

Bron: Woud der Verwachting

 

Plaats van handeling: kijk maar eens rond bij Kasteel Ammersoyen

 

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl