Maria van Arkel en Jan met de bellen verloven zich in 1400

Zoenmaal op Kasteel Ammersoyen

Jan met de bellen en Maria van Arkel - allebei tieners - verloven zich op kasteel Ammersoyen. Daarmee zou de Gelders-Gulikse dynastie gered kunnen worden, want hertog Willem heeft geen wettige kinderen en zijn broer Reinoud is nog ongetrouwd.

Jan met de bellen

Jan II van Egmond (1385 - 1451) dankte zijn bijnaam aan een gordel met zilveren bellen die hij om zijn middel droeg. Als hij te paard uitreed, zal zijn strijdros wel heftig gereageerd hebben. Op aandringen van Reinoud IV, hertog van Gelre en Gulik, is in 1407 een huwelijkscontract opgemaakt voor Jan met de Bellen en Maria van Arkel. Als huwelijksgeschenk ontving Maria van Arkel in 1409 van haar oom, Reinoud IV van Gelre en Gulik, maar liefst 6.000 Franse Kronen, een vorstelijk gebaar voor de jonge bruid. Die is trouwens pas na zijn dood in 1423 uitbetaald. Hij zat vaak krap bij kas.

Voogd en regent

Opeenvolgende leden van het geslacht Egmond hebben het Hertogdom Gelre en het Graafschap Zutphen méér dan 100 jaar gediend. Allereerst Jan met de Bellen, die als vader van Arnold, beoogd opvolger van hertog Reinoud, de functies bekleedde van voogd en regent van Gelre, gedurende 13 jaar.

Arnold en Willem

Maria van Arkel en Jan II van Egmond kregen twee zoons: Arnold en Willem. Grootmama Johanna van Gulik, de moeder van Maria van Arkel, was de enige zuster van hertog Reinoud. Arnold werd door de standen en steden uit de vier kwartieren voorbestemd om Reinoud IV op te volgen. Andere kandidaten zijn unaniem afgewezen. Men had geen zin in een strijd om de opvolging. Maar toen Arnold de leensom niet kon voldoen koos de keizer voor Adolf van Gulik-Berg en kregen we toch oorlog.

Bron: Woud der Verwachting

Plaats van handeling: kijk maar eens rond bij Kasteel Ammersoyen

 


Rechten

Jacobus Trijsburg

  • Personen

  • 1000-1500

  • Zaltbommel

  • Rivierengebied

  • Ridders van Gelre

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl