Landgoed Hemmen

Een ruïne in een moderne stad

De eigenaar van het landgoed woonde vroeger in een kasteel op zijn land. In de eerste helft van de achttiende eeuw werd het kasteel door brand verwoest. Onder invloed van rijke vrienden, die in zeer moderne landhuizen aan de Vecht woonden, bouwde de Heer van Hemmen in 1757 een groot landhuis: Huis Hemmen.

Oorspronkelijk werd het nieuwe huis ook omgeven door een gracht, maar deze werd eind achttiende eeuw al gedempt. De heer liet het bos kappen en liet er een prachtig park voor in de plaats aanleggen.

Ruïne

In 1931 stierf de laatste Heer van Hemmen kinderloos. Hij had het landgoed ondergebracht in een stichting, zodat het als een eenheid kon worden behouden. Het Lijndensche Fonds voor Kerk en Zending vestigde er een conferentieoord. Tijdens de slag om Hemmen in 1945 werd het huis verwoest. De ruïne is het enige dat nog over is.

Hervormde Kerk

Centraal in de dorpskern van de heerlijkheid staat nu nog de Hervormde Kerk. De geschiedenis hiervan gaat terug tot in de dertiende eeuw. Wanneer de Heer van Hemmen op weg naar de kerk door de Zwarte Poort kwam, begon de kerkklok te luiden. De kerk is nog steeds het middelpunt van de gemeenschap.

Het oude stadsbeeld

Achter de kerk staat de dorpspomp die tot 1945 werd gebruikt. De vroegere dorpsschool wordt nu gebruikt als dorpshuis. Voor de Tweede Wereldoorlog werd er nog tol geheven bij de tolbrug. Hiervan werd een gedeelte van het onderhoud van de brug over de Linge en van de zandweg naar het Lexkesveer betaald. In de oorlog werd deze brug verwoest. Een opvallende brug is ervoor in de plaats gekomen. Overigens stonden hier vroeger een herberg met een bakkerij en een café. Er was daar ook een cachot. Het landgoed Hemmen gaf toestemming om op haar grondgebied een spoorlijn aan te leggen. In ruil hiervoor kreeg het een station. Dit werd in 1882 gebouwd. De dieseltrein door de Betuwe tussen Tiel en Arnhem-Nijmegen stopt hier nog ieder uur.

Het landgoed is opengesteld en er zijn diverse wandelroutes.

Bron: www.landgoedhemmen.nl.


  • Landschap

  • 1700-1800

  • Overbetuwe

  • Musea

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl