Op zijn zondags

Een feestdag in zondagskledij

We kennen dat nog steeds wel. Voor kerst kleed je je mooi aan. De kinderen zijn meestal prachtig uitgedost. Op hun zondags, zou je kunnen zeggen. Zondag is een bijzondere dag in de week. Om deze dag apart te zetten heb je zondagse kleding. Kleding die je alleen op de zondag draagt of bij een heel bijzondere gelegenheid bv een huwelijk. Als kind keek ik uit naar een nieuwe zondagse jurk. Daarmee ook naar de komst van de schoolfotograaf. Dat was de enige morgen of middag per jaar dat ik met de zondagse jurk naar school mocht.

Je wist welke dag het was door de gewoontes

Op zaterdagavond na de wekelijkse wasbeurt werden de zondagse kleren klaargelegd. wanneer je als kind de dagen van de week nog niet kon onderscheiden, wist je door deze gewoonte. Morgen is het zondag. Ik wist dan hoe de dag er ongeveer uit zag: bij het ontbijt iets extra's bv een krentenboterham of een beschuitbol, aankleden, naar de kerk. Uit de kerk priklimonade met een lekkere koek of plak eigengebakken cake, samen eten met een feestelijk toetje. Op zondag geen eigen gekookte pap, maar vla uit een pak of een bolletje ijs. Zo liet de hele indeling van de dag zien; het is een feestelijke dag.

Kousen met gaatjes

Het grote voordeel van zondagse kleding is; de kleding bleef netjes, schoon. Wanneer ik als kind op de boerderij meewerkte, ging na kerktijd de zondagse jurk uit. Om het geheel compleet te maken waren er ook de zondagse schoenen. Het geheel werd compleet door zondagse kousen. Gaatjes kousen wel te verstaan. Het gaatjes patroon bleef achter op je benen. Na twee of meer seizoenen deze zondagse kleding gedragen te hebben, schuift je deze jurk op naar de zaterdag en zo verder. je groeit, de jurk wordt te kort. dat werd creatief opgelost door een strookje er aan te maken. Of de jurk was geschikt voor een jonger zusje, die de jurk aan kreeg naar school. Net zo lang tot het versleten is.


Rechten

Korevaar, CC-BY-SA

  • Een wagen vol verhalen

  • Volkscultuur

  • 1950-2000

  • Overbetuwe

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl