Kasteel Sevenaer in Zevenaar Aanhoudende machtswisseling tussen Kleef en Gelre

Een uitsnede van een kaart van Jan Ruijsch uit 1577 laat een gezicht op de stad Zevenaar zien met links de toren van de burcht. © Bron Gelders Archief Opgravingen burcht Sevenaer in 1984. Foto Jan Verhagen Archeologie © Foto Jan Verhagen Archeologie Opgraafploeg burcht Sevenaer in 1986. © Foto Jan Verhagen Archeologie Kaartje met burchtcomplex links en huis Zevenaar rechts in de stad. © Afbeelding Jan Verhagen Archeologie
In het gebied dat de Liemers heet, ligt Zevenaar strategisch als twistappel tussen de hertogen van Gelre en Kleef. De middeleeuwse burcht Sevenaer wordt gebouwd op een plaats waar het oost-west verkeer op de noordelijke Rijnoever de Aa moet oversteken. Bij de burcht is vermoedelijk een oversteekplaats geweest en om de controle daarover wordt door Gelre en Kleef voortdurend gestreden.

De burcht Sevenaer wordt voor het eerst vermeld in 1321. De Hertog van Gelre verpandt de burcht in 1355 uit geldgebrek aan de graaf van Kleef. Regelmatig maken de Gelderse hertogen weer aanspraak op hun vroegere bezit. Rond 1400 is de burcht weer in Gelderse handen maar verwoesten de Kleefse tegenstanders de Sevenaer.

Ontwikkeling van de burcht

Hertog Adolf II van Kleef laat een nieuwe burcht bouwen met muren van bijna vijf meter dik. Deze bieden op den duur maar beperkte weerstand tegen geschut dat steeds sterker wordt. Tussen 1450 en 1550 wordt de buitenste gracht dan ook vervangen door een burchtwal tegen kanonvuur. Er wordt dan een nieuwe buitengracht om de burcht heen gegraven. Intussen verleent hertog Johan II van Kleef Zevenaar in 1487 stadsrechten. De waarde van de burcht Sevenaer als verdedigingswerk gaat in de volgende eeuwen echter verloren en tussen 1680 en 1687 sloopt men het kasteel.

De zichtbare sporen van het voormalige kasteel

Vanaf 1984 zijn door opgravingen de omtrek van de burcht vastgesteld middels de vroegere muren. Deze opgravingen zijn voor een belangrijk deel uitgevoerd door vrijwilligers van AWN-afdeling Zuid-Veluwe en Oost-Gelderland (afd. 17). Een doorzichtige metalen constructie van 15 meter hoog symboliseert bovengronds de toren van de burcht Sevenaer en markeert de plaats ervan in het centrum van Zevenaar. Ondergronds tonen vitrines in een parkeergarage onder het Masiusplein voorwerpen uit de kasteelperiode. Overige
archeologische vondsten zijn te bezichtigen in het Liemers Museum in Zevenaar.

Bronnen:
Jan Vredenburg (eindred.), Kastelen in Gelderland, Uitgeverij Matrijs, Utrecht 2013, p. 535. 

Website van de gemeente Zevenaar en de provincie Gelderland: www.burchtsevenaer.nl

Auteur: Ben Boersema

 

 Links

Burcht Sevenaer
AWN-Gelderland op Facebook

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl