Kasteel Sevenaer in Zevenaar

Aanhoudende machtswisseling tussen Kleef en Gelre

In het gebied dat de Liemers heet, ligt Zevenaar strategisch als twistappel tussen de hertogen van Gelre en Kleef. De middeleeuwse burcht Sevenaer wordt gebouwd op een plaats waar het oost-west verkeer op de noordelijke Rijnoever de Aa moet oversteken. Bij de burcht is vermoedelijk een oversteekplaats geweest en om de controle daarover wordt door Gelre en Kleef voortdurend gestreden.

De burcht Sevenaer wordt voor het eerst vermeld in 1321. De Hertog van Gelre verpandt de burcht in 1355 uit geldgebrek aan de graaf van Kleef. Regelmatig maken de Gelderse hertogen weer aanspraak op hun vroegere bezit. Rond 1400 is de burcht weer in Gelderse handen maar verwoesten de Kleefse tegenstanders de Sevenaer.

Ontwikkeling van de burcht

Hertog Adolf II van Kleef laat een nieuwe burcht bouwen met muren van bijna vijf meter dik. Deze bieden op den duur maar beperkte weerstand tegen geschut dat steeds sterker wordt. Tussen 1450 en 1550 wordt de buitenste gracht dan ook vervangen door een burchtwal tegen kanonvuur. Er wordt dan een nieuwe buitengracht om de burcht heen gegraven. Intussen verleent hertog Johan II van Kleef Zevenaar in 1487 stadsrechten. De waarde van de burcht Sevenaer als verdedigingswerk gaat in de volgende eeuwen echter verloren en tussen 1680 en 1687 sloopt men het kasteel.

De zichtbare sporen van het voormalige kasteel

Vanaf 1984 zijn door opgravingen de omtrek van de burcht vastgesteld middels de vroegere muren. Deze opgravingen zijn voor een belangrijk deel uitgevoerd door vrijwilligers van AWN-afdeling Zuid-Veluwe en Oost-Gelderland (afd. 17). Een doorzichtige metalen constructie van 15 meter hoog symboliseert bovengronds de toren van de burcht Sevenaer en markeert de plaats ervan in het centrum van Zevenaar. Ondergronds tonen vitrines in een parkeergarage onder het Masiusplein voorwerpen uit de kasteelperiode. Overige archeologische vondsten zijn te bezichtigen in het Liemers Museum in Zevenaar.

Bronnen en verder lezen:


Rechten

Ben Boersema, Erfgoed Gelderland, CC-BY-NC

  • Streekgeschiedenis

  • 1000-1500

  • Zevenaar

  • Liemers

  • Kastelen

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl