Juliana en de prinsesjes keren terug uit Canada

De terugkeer op vliegveld Teuge

De Koninklijke Familie ontvluchtte Nederland vanwege de capitulatie voor Nazi-Duitsland. Een deel van de Oranjes verbleef in Londen, maar Prinses Juliana en haar kinderen trokken – via Londen – naar Canada. Prins Bernhard volgde zijn gezin niet naar Canada en zou tijdens de oorlog diverse (onofficiële) functies bekleden. Na een negendaagse reis vanuit Londen kwam Prinses Juliana op 11 juni 1940 aan in Halifax, Canada.

Tijdens de oorlog

Het grootste gedeelte van de oorlog woonde Juliana in een buitenwijk van Ottawa. Ze benadrukte gedurende haar tijd in Canada consequent dat ze als niets meer dan een gemiddelde burger behandeld wilde worden. Ook stelde Juliana in een oorlogsrede dat ze vooral geen medelijden wilde van de Canadezen. Voor de Oranjes vond hier ook een belangrijke familiegebeurtenis plaats. Op 19 januari 1943 werd Prinses Margriet namelijk geboren in het Ottowa Civic Hospital. Beatrix en Irene kregen er in Ottawa dus een zusje bij. Juliana bleef met haar kinderen tot het eind van de oorlog in Ottowa. Als dank voor de gastvrijheid stuurde Nederland na de bevrijding honderdduizenden tulpenbollen naar Canada.

Terugkomst op vliegveld Teuge

Op 2 augustus 1945 keerde Juliana met haar drie kinderen terug op Nederlandse bodem. Ze landden op vliegveld Teuge, een in 1935 geopend vliegveld tussen Apeldoorn en Twello in. Prins Bernhard, die in Apeldoorn zijn hoofdkwartier had, wachtte zijn drie dochters en echtgenote hier op. Juliana arriveerde in een vliegtuig samen met Prinses Margriet. Beatrix en Irene volgen in een ander vliegtuig en landden een kwartier later. Aan de terugkomst op Teuge werd weinig publiciteit gegeven. De beelden die ervan zijn overgebleven, zijn gefilmd door de toenmalige 'Regerings Voorlichtings Dienst'. Twee dagen later, op 4 augustus 1945, werd een groot tuinfeest gehouden op Paleis Soestdijk.

Reacties

Het Nederlandse volk reageerde, zoals blijkt uit de verschillende kranten, verheugd op de terugkeer. Zo noemt De Maasbode de eerste stappen van Margriet op Nederlandse bodem ‘een ontroerend moment’ en spreekt Trouw over het moment waar negen miljoen landgenoten naar hebben uitgekeken. Het Parool ten slotte beschrijft de eerste voetstappen in Nederland van Margriet als een ‘treffend moment’.

Verder lezen:


Rechten

Elmar van de Ree, CC-BY-NC

  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Voorst

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl