Het oudste stripboek van Nederland?

Klaagbrief van Bernhard van Meurs

Op 22 november 1493 stuurt de jonge graaf Bernhard van Meurs een klaagbrief aan alle steden, vorsten en edelen van Gelre. Hij verduidelijkt zijn klaagbrief met tekeningetjes, die hij voorziet van tekstballonnetjes. Deze klaagbrief wordt samen met een eerdere maanbrief aan hertog Karel ook in Zutphen voor iedereen zichtbaar aangeplakt.

Bernhard van Meurs zit al anderhalf jaar gevangen voor hertog Karel van Gelre. In 1476 werd Karel gevangen genomen in de slag bij Béthune door de Franse koning, die voor hem een losgeld van 80.000 goudguldens vraagt. Na een verzoek van Karel betalen de Gelderse steden uiteindelijk een deel van het losgeld. Voor het resterende deel zal Bernhard van Meurs voor twee maanden in gijzeling gaan, waarna Karel hem zal vrijkopen.

Hertog van Gelre

In 1491 komt Karel vrij en niet lang daarna wordt hij hertog van Gelre. Zijn belofte aan Bernhard is hij vergeten. Bernhard stuurt in september 1493 een maanbrief (bovenste deel van de afbeelding) naar hertog Karel om hem eraan te herinneren dat hij hem vrij zou kopen. Als er geen reactie komt, stuurt Bernhard de klaagbrief (het onderste deel van de afbeelding) naar de Gelderse steden en edelen.

Eindelijk vrij

In juni 1500 komt Bernhard van Meurs eindelijk vrij. Bernhards zwager schoot het geld voor en de Staten van Gelre stonden garant. Samen met hertog Karel van Gelre wordt Bernhard vorstelijk onthaald in Arnhem. De stad Zutphen schenkt Bernhard een paard en stuurt muzikanten naar Arnhem. Toch kan Bernhard niet lang van zijn vrijheid genieten. In juli 1501 eist hertog Karel de 35.000 goudguldens terug uit de nalatenschap van Bernhard van Meurs. Het geld is door de familie nooit aan hertog Karel betaald.Bron


Rechten

Jessie Jongejans

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl