Harmonie 'De Club' uit Didam

Opgericht 4 november 1894

Op een stormachtige herfstavond in 1894 werd door een vriendengroepje van 11 man de Muziek- en Toneelvereniging 'De Club' opgericht. Waarom de naam 'De Club'?

Het moest een vereniging zijn van echte vrienden, die elkaar in alle omstandigheden des levens tot hulp en steun zouden zijn, kortom een vereniging waar men zich te allen tijde thuis zou voelen, zowel in goede als in kwade dagen. De instrumenten moesten door de leden zelf worden betaald, omdat de vereniging nog niet over geld beschikte. Om wat geld in kas te krijgen werd destijds besloten er een toneelvereniging  bij op te richten en ieder jaar in de winter een muziek- en toneeluitvoering te geven. Op het gebied van muziek en toneel had 'De Club' al gauw een goede naam; niet alleen in Didam, maar ook in de omliggende dorpen en steden.

Kerk

'De Club' is van oorsprong een rooms-katholieke muziekvereniging en verleende derhalve veelvuldig medewerking aan R.K.-evenementen, zoals de processie in Kevelaer, Kerstdiensten en H.H.-missen. Maar ook speelde 'De Club' bij festiviteiten als kermissen, schuttersfeesten enzovoort. Er is overigens altijd een nauwe band geweest met de R.K.-kerk en de plaatselijke geestelijkheid.

Uitgesteld goud

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd 'De Club' gedwongen haar activiteiten te staken. De bezetter eiste aansluiting bij de Kulturkamer, hetgeen door de vereniging werd geweigerd (evenals overigens door de meeste Nederlandse muziekverenigingen). In 1944 kon derhalve het gouden jubileum niet worden gevierd, maar dat betekende slechts uitstel en geen afstel. Het werd alsnog gevierd in november 1945 met een jubileumuitvoering en in februari 1946 met een feest.

Concours

De uniformering van de muzikanten bestond lange jaren alleen uit een pet. Daar kwam een enorme verandering in toen de orkestleden in mei 1967 in een compleet uniform werden gestoken. Op de jaarvergadering van 2 februari 1970 werd besloten om van Fanfare om te schakelen naar Harmonie. Het eerste concert als harmonie-orkest vond plaats op 28 november 1970. Via regelmatige concoursdeelname is 'De Club' op 5 november 1989 gepromoveerd naar de hoogste trede: de Vaandelafdeling Harmonie.

Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum in 1994 werd een jubileumboek uitgegeven.


Rechten

Harmonie De Club uit Didam, CC-BY

  • Muziek

  • 1800-1900

  • Zevenaar

  • Liemers

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl