Tijdens de tachtigjarige oorlog (1568-1648) waren veel Nederlandse steden in handen van de Spanjaarden. Grol (Groenlo) werd in 1606 ingenomen door de Spaanse troepen. En wie Groenlo in bezit had, had een hoop macht.
Op 20 juli 1627 kwam de jongste zoon van Willem van Oranje, Prins Frederik Hendrik, samen met 20.000 soldaten bij Groenlo aan om de stad terug te veroveren. De volgende dag begonnen duizenden soldaten met de aanleg van de circumvallatielinie: een aaneengesloten cirkelvormige linie van vestingwerken rondom een belegerde stad. Groenlo werd volledig omringd door deze linie. Niemand kon de stad in of uit, en de linie kon naar alle kanten verdedigd worden.
Als de oude krijgsheer Matthijs Dulken weigert de stad over te geven, besluit de prins dat het leger de stad door middel van een stormloop in zal nemen. De stad wordt aan drie kanten aangevallen. Omdat Dulken geen hulp meer van Spaanse troepen verwacht, tekent hij op 19 augustus 1627 het verdrag van overgave. Daarmee krijgt prins Frederik Hendrik de vesting Groenlo in handen en is het beleg ten einde.
Lees hier meer over Groenlo tijdens de tachtigjarige oorlog of bezoek de website van de Slag om Grolle!