Calixtuskerk wordt protestant

Groenlo na de verovering door Prins Frederik Hendrik

Op 19 augustus 1627 tekent krijgsheer Matthijs Dulken een verdrag van overgave waarmee er een einde komt aan het Beleg van Groenlo. Prins Frederik Hendrik heeft de stad definitief veroverd. Vanaf dat moment is Groenlo niet meer Spaans maar in handen van de Republiek.

Na de overgave is het niet direct rustig in Groenlo. Frederik Hendrik blijft daarom nog dertig dagen in Groenlo. Na de verovering wordt Groenlo gereformeerd, de Calixtuskerk wordt dan een protestantse kerk. Frederik Hendrik woont de eerste protestantse dienst in de Calixtuskerk bij. Mede door inspanningen van de Duitse kloostergemeenschap in Zwillbrock verdwijnt het katholieke geloof echter nooit in Groenlo. Ook het katholieke Wilkinsklooster bleef na 1627 bestaan, maar het klooster mocht geen nieuwe zusters meer aannemen.

Nieuwe Calixtuskerk

In 1908 wordt er een nieuwe, katholieke Calixtuskerk ingewijd. Groenlo heeft nu dus naast de oude, gotische Calixtuskerk uit 1371 ook een nieuwe Calixtuskerk. Deze nieuwe kerk wordt in 2014 door Paus Franciscus tot basiliek verheven. De aanleiding hiervoor was de restauratie van de kerk. Met de verheffing van de Calixtuskerk kreeg Gelderland weer een basiliek.

Bronnen


  • Geloof

  • Tachtigjarige oorlog

  • 1600-1700

  • Oost Gelre

  • Achterhoek

  • Ridders van Gelre

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl