Een Romeinse tempel in de Betuwe

Verering Hercules Magusanus

Honderd jaar na Christus was de Betuwe nog een grote open vlakte, ingeklemd tussen de Rijn en de Waal. Omdat er toen nog geen dijken waren, overstroomde het gebied geregeld. De mensen konden alleen wonen op de hooggelegen oevers van de oude rivierlopen. Tussen Nijmegen en de Limes, de versterkte grens langs de Rijn, ontstond het dorp Elst met handelaren en ambachtslieden. Rondom het dorp stonden op de woerden Bataafse boerderijen.

Midden in Elst werd rond het jaar 100 een prachtige tempel gebouwd. De tempel was gewijd aan de hoofdgod van de Bataven, Hercules Magusanus. De tempel is een omgangstempel van 23,1 x 30,9 m., waarvan de cella is omgeven door een zuilengang. De tempel is gebouwd van tufsteen dat uit de Eifel via de Romeinse wegen naar Elst werd vervoerd. Het was één van de grootste tempels ten Noorden van de Alpen!

De bouw van de tempel werd gefinancierd door de rijke Bataafse elite die in en rondom Elst woonde. Waarschijnlijk werd de bouw ook gesponsord door de Romeinse keizer, die hier een belangrijk deel van zijn lijfwachten vandaan haalde.

Een podcast over de tempel in Elst is te beluisteren via Romeinse Limes Nederland. Lees hier meer over Romeinse Tempel in Elst!


Rechten

Tempel en Kerkmuseum Elst, CC-BY

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl