Tempel|Kerkmuseum Elst

Romeinse tempelfundamenten en middeleeuwse kerkresten in Elst

Het dorpsbeeld van Elst wordt bepaald door de monumentale Grote Kerk. In de kerk is het Tempel | Kerk Museum gevestigd, waar een bijzondere geschiedenis van meer dan 2000 jaar wordt verteld. Onder de kerkvloer en het koor wordt het echt spannend.

Het verhaal is blootgelegd in 1947, toen begonnen werd met herstel van de door oorlogsgeweld geruïneerde kerk. Op zoek naar informatie over de vroegste kerkbouw in Nederland stuitten archeologen niet alleen op resten van oude kerken. Maar ook op twee Romeinse tempels uit het begin van onze jaartelling: uit ca. 50 en 100 na Chr. De tweede, een Gallo-Romeinse tempel behoort zelfs tot de grootsten die de Romeinen hebben gebouwd in het ten noorden van de Alpen gelegen deel van hun enorme rijk. De hoge fundering ervan is deels zichtbaar onder de kerk.

De locatie, een hoge zandrug in het rivierenlandschap, was waarschijnlijk een heilige plaats voor de inheemse bevolking. Toen de Bataven en Romeinen zich hier vestigden bleef het een heilige plaats. Later bouwden de Romeinen hier tempels voor hun goden. Bij een tempel vierden zij religieuze feesten en brachten er hun offers.
Bataven en Romeinen werkten intensief samen. Belangrijke beslissingen voor het gehele Rijk werden in deze regio genomen. En Bataven vormden een belangrijk onderdeel van de Romeinse legers.

In de vroege Middeleeuwen bouwden de eerste christenen op dezelfde plaats een zaalkerk. Daarvoor gebruikten zij nog aanwezig Romeins bouwmateriaal, overblijfselen van de tempels. Die kerk is meerdere malen gerestaureerd en vergroot in romaanse stijl. Ook hiervan zijn in en onder de kerk nog veel overblijfselen te zien.
In de vijftiende eeuw is een begin gemaakt met de bouw van de huidige gotische kerk, die rond 1500 gereed was en na een aantal restauraties nog steeds in gebruik is.

Zo blijft de Grote Kerk van Elst een bijzondere cultusplaats waar vele markante fasen uit de Nederlandse geschiedenis hun sporen hebben nagelaten. Een plek met een uniek verhaal.


Relevante links

- Website
- Facebook

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Geloof
  • Archeologie
  • -3000-500
  • 1000-1500
  • Overbetuwe
  • Musea
  • Arnhem e.o.

Plaats

Location on map

Openingstijden

Elke eerste zaterdag van de maand van 13.30 - 16.30 uur.
Juli en augustus elke zaterdag en zondag van 13.30 - 16.30 uur.
Rondleiding om 14.30 uur.

Via de koster kunt u een afspraak maken voor een rondleiding op andere dagen.
Tel. 06-20902721 (niet op zondag) of e-mail: koster@pg-elst.nl.
Voor een afspraak graag minimaal drie dagen van te voren contact opnemen. Op kortere termijn is zelden een gids beschikbaar.

Prijs

Toegang is gratis. Rondleiding: € 3,- p.p.
NB: Alleen tijdens een rondleiding heeft u toegang onder de kerkvloer en tot de Romeinse fundamenten en de crypte.

Contactgegevens

Grote Molenstraat 2
6661 DJ Elst

06-20902721

kerkmuseum@pg-elst.nl

Organisatiekenmerken

  • Deels toegankelijk met beperking
  • Rondleidingen

Aangesloten bij

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl