De jagermeesters van Hoekelum

Landgoed en kasteel Hoekelum

Hoekelum is een oude buitenplaats met een achttiende-eeuws huis. Het park rondom het huis is aangelegd in landschapsstijl. Het oostelijk deel bestaat uit bos met beukenlanen en eikenhakhout.

De geschiedenis van Hoekelum gaat terug tot de 14de eeuw. Het ontstaan is nauw verbonden met de jacht. Hoekelum zou van oorsprong een eenvoudig houten jachthuis zijn geweest. In 1396 werd Hoekelum door de hertog van Gelre in leen gegeven aan de jagermeester van de Veluwe, een erfelijk ambt.

Aanzien

De eerst bekende jagermeester was Randolf de Jeger (ca. 1325); zijn opvolgers werden later aangeduid als Van Hokelum en rond 1400 werd de naam Van Hoeckelum als geslachtsnaam aangenomen. Aan het eind van de 15de eeuw ging het ambt van jagermeester voor de familie verloren en daalde het aanzien van Hoekelum. Het goed werd in 1542 verkocht aan Hendrik van Poelwijck, die mogelijk een nieuw huis liet bouwen, waarvan de keldergewelven ten dele bewaard zijn gebleven.

Verbouwingen

In de 17de eeuw ging Hoekelum enkele keren in andere handen over. Nadat Hessel van Lawick in 1695 de nieuwe eigenaar was geworden, ging Hoekelum door vererving over op de families Van Balveren (1723) en Van Wassenaer (1819). Vermoedelijk lieten Sibilla E. van Balveren en haar echtgenoot Jacob van Lawick omstreeks 1735 met gebruikmaking van oud muurwerk een nieuw huis bouwen.

Vandaag de dag wordt Kasteel Hoekelum beheerd door het Gelders Landschap en wordt het Kasteel en naastgelegen Koetshuis gebruikt voor trouwerijen, feesten, diners, recepties, catering, conferentieoord en overnachtingen.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl