De evacuatie van Millingen aan de Rijn

Op weg naar Noord-Nederland en West-Vlaanderen

De Millingse bevolking kan het zich niet voorstellen dat zij misschien ook moet evacueren. De dorpelingen zijn er dan ook totaal niet op voorbereid als op 18 oktober 1944 het Duitse bevel tot evacuatie komt en iedereen binnen 24 uur zijn spullen moet pakken en huis en haard moet achterlaten. Waar kunnen ze heen en wie zorgt er voor het vee? Hoe lang zullen ze wegblijven?

Gedurende de geallieerde snelle opmars door Frankrijk en België in de zomer van 1944 was het niet mogelijk om de burgerbevolking van een gebied te evacueren. Ze zouden namelijk door de opmars ingehaald worden. Maar toen de fronten stabiliseerden begonnen de strijdende partijen aan beide kanten van de frontlijn burgers te evacueren. Dat deed men om uiteenlopende redenen: om de burgerbevolking te beschermen, om geen rekening te hoeven houden met de burgers en hun verlangens en om eventuele pottenkijkers (spionnen) uit het operatiegebied te verwijderen. Vaak kregen mensen maar weinig tijd om hun eigendommen te pakken en konden zij alleen meenemen wat zij zelf konden dragen of in een kar vervoeren. Na hun vertrek konden evacués tientallen kilometers verder terechtkomen. Zo kwam de bevolking van Millingen in Noord-Nederland terecht en de door de geallieerden geëvacueerde inwoners van Groesbeek deels zelfs in West-Vlaanderen.

Liberation Route

Het bijgevoegde luisterverhaal is geproduceerd door de Stichting Liberation Route Europe, in samenwerking met o.a. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 en Airborne Museum 'Hartenstein'. Ga naar www.liberationroute.nl voor meer luisterverhalen over het einde van de Tweede Wereldoorlog in Gelderland.

Educatie

Bij dit verhaal is er voor leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs (10-12 jaar) en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs (12-14 jaar) een lesbrief beschikbaar. De Liberation Route-lesbrieven sluiten aan op het landelijke verhaal over de Tweede Wereldoorlog met lokale verhalen over de oorlog en de bevrijding. De leerlingen ervaren hoe lastig het is om in oorlogstijd keuzes te maken.


Relevante links

- www.liberationroute.com

Audio

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl