De bestemmingen van landgoed het Zelle

Een rijksmonument met recreatiemogelijkheden

In 1838 wordt het landgoed door de erven van A.J. Grothe verkocht aan R.E. baron van Dorth tot Medler. Nog steeds wordt Huize Zelle door zijn familie bewoond en het landgoed door hen geëxploiteerd.

In het jaar 1326 wordt het 'Goet te Zelle' voor het eerst vermeld. In 1669 komt het goed in handen van de familie Grothe. Deze familie heeft voor een belangrijk deel de ontwikkeling tot een samenhangend landgoed vorm gegeven. In 1838 wordt het landgoed door de erven van A.J. Grothe verkocht aan R.E. baron van Dorth tot Medler.

Zevensprong

Recht voor Huize Zelle is een zicht-as en een zevensprong van wegen te zien. Deze zevensprong is het centrum van een uniek lanenstelsel, dat is aangelegd aan het eind van de achttiende eeuw in de stijl van de Franse landschapsarchitect Le Notre. De laan voor het huis is van het begin tot het eind precies even breed als het huis zelf. Dit historische hart van het landgoed is in 2005 aangewezen als 'complex historische buitenplaats' en geniet sindsdien de status van rijksmonument. In 2009 is door de Stichting tot behoud van Particuliere Historische Buitenplaatsen een beheerplan opgesteld voor het cultuurhistorische hart van het Zelle, waarbij een uitgebreide studie is gedaan naar de historie ervan. Op basis van dit beheerplan worden verschillende elementen van het landgoed opgeknapt.

Vakantiewoningen

Een landgoed kan alleen bestaan als het op een bedrijfsmatige manier wordt beheerd. Vóór de Tweede Wereldoorlog vormden de producten van het land en uit het bos de belangrijkste inkomstenbronnen op landgoed Zelle, samen met de inkomsten uit het verpachten van boerderijen. Bij Huis Zelle zijn nog altijd de voormalige stallen van de kippen, varkens, koeien en paarden te vinden. Om in te spelen op de veranderingen van de tijd, werden er in de jaren '50 eigenhandig vier houten vakantiewoningen gebouwd voor de verhuur. De vrijkomende boerderijen werden in de jaren '60 en '70 ook verbouwd tot comfortabele vakantieoptrekken. Hiermee werd het recreatiebedrijf verder uitgebreid en werd ingespeeld op het steeds groter wordende belang van vakantie- en vrijetijdsbesteding.

Bron:


  • Landschap

  • Vrije tijd

  • 1000-1500

  • Bronckhorst

  • Achterhoek

Relevante links

- www.zelle.nl

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl