Verbeelding van de Waal - inleiding Inleiding van de Special

Jan van Goyen – die dit gezicht op de Waal en Valkhofburcht in 1641 schilderde - inspireerde veel schilders met zijn  sfeervolle beelden van de brede rivier waaraan de middeleeuwse burcht monumentaal oprijst. © via Collectie Gelderland, Museum het Valkhof Deze Romeinse reiskaart – de zogenaamde Tabula Peutingeriana - stamt uit het begin van onze jaartelling en geeft steden en wegen schematisch weer. Museum Het Valkhof bezit een van de weinige middeleeuwse kopieën. © Wikimedia PD In 1494 liet het Nijmeegse schippersgilde dit voorhangsel (antependium) maken voor hun verbouwde kapel aan de Waalkade. © Museum het Valkhof via Collectie Gelderland Splitsingspunt van Rijn en Waal bij de Schenkenschans omstreeks 1640. De Waal was toen al een grotere tak dan de Rijn. Rond het splitsingspunt liggen veel fortificaties. Noord is onder. © Atlas van Loon, Joh. Jacobi Schort, ca. 1640 Deze centsprent uit ca 1830 geeft het belang van riviervisserij aan. Van de negen voor mensen belangrijke dieren, zijn zes vissen die ook op de Waal gevangen werden. © Koninklijke Bibliotheek. CC0 Kopergravure met stadsgezicht op Nijmegen vanaf de Waal met de in 1784 ingestorte Lappentoren © Ernst Karl Gottlieb Thelott en Hendrik Hoogers, 1784 of later, collectie Museum Het Valkhof CC-BY Dit schilderij van J.D.C. Veltens laat de watersnood van 1855 als een soort stripverhaal zien met het kruiende ijs, de dijkdoorbraak en het ondergelopen land. © Museum het Valkhof Na de bouw van de Waalbrug werden de schipbrug en het oude veer opgeheven. Tot die tijd vormden ze voor veel kunstenaars een inspiratiebron. Eugène Lücker, Gezicht vanaf Lent op Nijmegen, 1930. © Museum het Valkhof
Verbeelding van de Waal laat letterlijk alle aspecten van de Waal zien. Vooral in beeld, maar ook in woord. Verwonder je over de Waal en vertel het verder.

Alle verhalen in deze special mogen hergebruikt worden. Daar zijn ze voor. De afbeeldingen zijn zo veel mogelijk rechtenvrij. Meer afbeeldingen vindt u op CollectieGelderland.nl.

Maak kennis met de Waal in al haar facetten, als:

Verbeelding van de Waal is een samenwerkingsproject tussen De Bastei, Museum Het Valkhof, Erfgoed Gelderland, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, gemeente Nijmegen en Overland. Financieel mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland. 

Van deze Special werd een downloadbare PDF gemaakt. Deze kunt u hieronder downloaden.

Lees verder: De Waal als natuurlijke en beteugelde rivier, inleiding op het thema.

Downloads

verbeelding-van-de-waal-28-6-2017pdf

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl