De Waal als inspiratiebron Inleiding van het thema

De schilder Jan Toorop woonde tussen 1908 en 1916 in Nijmegen. Hij schilderde er weinig, maar maakte wel dit Gezicht op Ooy en de Waal, gezien vanaf de Batavierenweg. © Museum het Valkhof
Rivieren hebben niet alleen betekenis als grens, als handelsader, als visleverancier of als dreigend gevaar. Als duizenden jaren lang hebben rivieren ook een ‘hogere’ betekenis.

Voor de prehistorische mens en voor de Romeinen was de rivier een godheid. Nog tot in de Middeleeuwen werd er geofferd langs de Waal. In de eeuwen daarna werd de rivier een inspiratie voor kunstenaars, schilders, dichters. Wandelaars uit het westen beschreven hun reizen langs de rivier. In het kielzog van deze schilders en schrijvers kwamen veel grotere groepen mensen die van de rivier en het rivierenlandschap willen genieten.

Deze tekst maakt deel uit van de special Verbeelding van de Waal. In dit onderdeel vertellen we over:

Vervolg: De rivier gunstig stemmen met offers

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl