Kerst in Opheusden

Gelderse verhalen op reis

"Nou ja kerstbomen in Opheusden lag altijd een beetje gevoelig, wij hebben het altijd wel gehad, een kerstboom. En mijn oma had altijd een heel klein boompje en dat was altijd een feest want die mochten wij altijd gaan versieren met de kleinkinderen en dat was wat. En dan mochten we kerstkransje gaan halen bij Blitterswijk in Dodewaard en die hingen we dan allemaal in die boom, maar tegen de tijd dat het avond was waren ze er ook allemaal weer uit want dan hadden we ze allemaal weer opgegeten. En dan de piek d'rop zetten. Nee, van die kleine kaarsjes en dan had ze een klokje en daar kon je aan trekken en daar zat zo'n muziekdoos in en die begon dan met Stille Nacht en dan een keer of honderd op een dag was het dan Stille Nacht. D'r hing een soort denneappel onder en dan kon je aan het touwtje trekken en dan begon hij weer opnieuw."

Verhalenkoffer

Dit verhaal is onderdeel van de tentoonstelling 'Gelderse verhalen op reis'. De tentoonstelling is ontwikkeld naar een idee van Charlotte Reijngoudt-Giesbers, voorheen streektaalfunctionaris bij Gelders Erfgoed en is mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van de Provincie Gelderland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de medewerking van vele dialectsprekers in Gelderland.

Heeft u (digitale) afbeeldingen die goed passen bij deze streek en bij dit verhaal? Dan nodigen wij u van harte uit deze via de reactiefunctie bij dit verhaal te 'uploaden'.


Rechten

©

Relevante links

Audio

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Streektaal
  • Volkscultuur
  • 1950-2000
  • Neder-Betuwe
  • Volkscultuur
  • Rivierengebied

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl