‘We wonen hier nu heerlijk rustig’

100 jaar ENKA Ede

Al hun tweede huis op ENKA. Simone, Robert, Ferre en Pip willen niet meer weg. "We woonden al jaren prima aan de Pomphuislaan. Eén wens hadden we nog wel: een grotere tuin!” Ze zochten naar mogelijkheden binnen de wijk. Het lot bracht hen om de hoek, naar de Bosvijverlaan.

"Hiermee hebben we behoorlijk geluk gehad, want het bouwen van woningen op ENKA nadert de eindfase”, legt Simone uit. "We wonen hier heerlijk rustig, vrij zicht op De Reehorst en Bennekomseweg, maar last van verkeerslawaai heb je niet, omdat de straat een stuk hoger ligt.” Ferre gaat naar basisschool ‘De Ontdekking’, gevestigd in de oude Kantine. "Heerlijk dat hij lopend naar school kan.” Kinderdagverblijf Uk & Ko, waar Pip met plezier naartoe gaat, ligt op loopafstand in het Horapark. "Ook zo leuk is Boerderij Hoekelum met de Koffiekamer. Je wandelt er in een mum van tijd heen. Een heerlijke plek voor kinderen.’’

Corona

Het verhuizen van de ene naar de andere woning in januari jl. bleek nog wel een ‘dingetje’. "Juist in die periode hadden we alle vier corona. Gevolg: een huis vol helpers, die beneden druk bezig waren, en wij boven in quarantaine. Maar dankzij alle hulp kwam het goed”. Heel aantrekkelijk vinden Simone en Robert het feit dat het een kinderrijke buurt is. "Vriendjes en vriendinnetjes genoeg om mee te spelen.” "Er wordt veel georganiseerd, wat het contact met buurtgenoten én de twee broers van Robert, die ook op ENKA wonen, vergemakkelijkt. Zo hebben we met acht gezinnen een buurtapp. Erg fijn”, vindt Simone. "In coronatijd hebben we ‘stiekem’ Koningsdag gevierd op het pleintje en voetbal gekeken op groot scherm.”

Appgroep

Ook is er de Algemene ENKA-appgroep met maar liefst negen submappen: preventie, marktplaats, gevonden-en-verloren, goede doelen acties, foto & video, bordspellen en de ‘groene dakenapp’. Die laatste behelst het duurzamer en gezonder maken van de wijk door platte schuurtjes en uitbouwen te voorzien van een sedumdak. "Je kunt in die apps niet zomaar van alles roepen”, zegt Robert. "Zeur je teveel, dan wordt je er door de beheerder gewoon uitgezet.”

Het opheffen van parkeervergunningenbeleid in de wijk vindt het stel helemaal terecht. Dat systeem werd enkele jaren geleden door de gemeente ingevoerd omdat men vreesde dat forenzen of bezoekers van De Reehorst massaal (gratis) zouden parkeren. Later bleek echter van parkeeroverlast geen sprake en werd de parkeervergunning per 1 januari 2021 afgeschaft. "Het was vreselijk onhandig”, legt Simone uit. Naast een vergunning voor je eigen auto kreeg je een bezoekerspas voor maximaal één auto. Hield je een feestje, dan moest de rest een eind lopen voor een parkeerplaats buiten de parkeervergunningszone. Wat ons betreft dit onzinnige beleid nooit meer invoeren.”

Dit is een verhaal uit het eenmalige ENKA-magazine van mei 2022, dat verscheen ter gelegenheid van 100 jaar ENKA Ede. Lees ook de andere verhalen van deze special.


Rechten

Auteurs: Inge Buijs en Anne-Miek Brunekreef, CC-BY-SA

  • Honderd jaar ENKA Ede

  • Industrie

  • Streekgeschiedenis

  • 2000-nu

  • Ede

  • Veluwe

Relevante links

- 100 jaar ENKA

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl