Gevallen in Warnsveld

Alfred Walter Hawkins kreeg zijn zoon nooit te zien

Bij het monument aan de Kerkhofweg in Warnsveld staat een monument met daarop 36 namen. 35 namen van Canadese soldaten en een naam van een Engelse soldaat. Zij zijn allemaal gesneuveld voor de Nederlandse bevrijding. Een van deze soldaten was Alfred Walter Hawkins.

Opgroeien in Ontario

Alfred werd geboren op 26 april 1921 in Peterborough, in de provincie Ontario, Canada. Hij had drie broers en drie zussen en ging tot zijn veertiende naar school. Daarna werkte hij bij een bedrijf dat houtskool maakte, op een boerderij en voordat hij in dienst ging was hij elektricien.

Naar Engeland

Alfred meldde zich op 21 mei 1942 voor zijn dienstplicht en na een training van vier maanden in Canada, vertrok hij in oktober 1942 naar Engeland. De Canadese soldaten werden vroeger allemaal per schip vervoerd. Zo’n overtocht duurde meestal zeven dagen en was niet zonder gevaar. Op de oceaan waren veel Duitse duikboten actief die de schepen tot zinken probeerden te brengen. In Engeland werd hij toegevoegd aan het Canadese regiment van de ‘Stormond, Dundas en Glengarry Highlanders’, kortweg ‘de Glens’. Tijdens zijn verblijf in Engeland ontmoette hij Audrey Jean Petch, waar hij smoorverliefd op werd en op vijftien december 1943 in London mee trouwde.

Naar het front

In Engeland werd veel geoefend voor de grote aanval die uiteindelijk op zes juni 1944 in Frankrijk  plaatsvond op de stranden van Normandië: ‘D-day’. Er vielen die dag vele doden maar het regiment van ‘de Glens’ had geluk en hoefde niet als eerste het strand op. Een paar dagen later verloren ook zij vele soldaten. Terwijl Alfred zich een weg vocht door Europa werd op 21 februari 1945 in Engeland zijn zoon Peter geboren. Alfred zou zijn zoon echter nooit te zien krijgen.  

Gesneuveld

De Glens kwamen op vier april 1945 aan in het buurtschap Leesten. Het regiment van de Glens stuitte hier op zwaar verzet van de Duitse tegenstander. Het waren fanatieke jonge Duitse soldaten van soms maar zestien jaar oud, die niets van een overgave wilden weten en vochten tot het bittere einde. Sergeant Alfred Walter Hawkins sneuvelde bij deze gevechten op het erf van de boerderij ‘Klein Have’ aan de Lansinkweg, ten zuiden van de rondweg waar nu zonnepanelen staan.

Begraven en herdacht

Het werd een zwarte dag voor de Canadese bevrijders. Naast Alfred sneuvelden er op vier april nog eens tien andere leden van het Glens-regiment in Leesten. Zij worden allemaal herdacht, hier op het monument aan de Kerkhofweg,met straatnamen en de naam van een brug in de nieuwbouw van Leesten-Oost. Alfred werd tijdelijk begraven bij de Rooms-Katholieke kerk in Vierakker. Zijn definitieve rustplaats kreeg hij op één april 1946 op de Canadese begraafplaats in Holten, graf IX.G.1.

Zoon Peter

In 1995 kwam zoon Peter naar Warnsveld om te zien waar zijn vader vijftig jaar geleden was gesneuveld. Bij die gelegenheid liet iemand hem de identiteitskaart met foto van zijn vader zien, gevonden in het puin van de boerderij en altijd bewaard. Peter keek ontroerd naar het jonge gezicht van zijn vader en zei: “Het is precies het gezicht van mijn twintigjarige zoon Jones.”

Dit verhaal is ingestuurd door het Comité Herdenkingen Tweede Wereldoorlog te Warnsveld in het kader van 'WO2-verhaal Gezocht', een project van Rijnbrink, Erfgoed Gelderland en de Gelderse Bibliotheken. Lees de andere ingestuurde verhalen in deze special. Bron voor dit verhaal is: Warnsveld 1940-1945, Herinneringen aan oorlog en bevrijding, een uitgave van het Comité Herdenkingen Tweede Wereldoorlog Warnsveld.


Rechten

Henk Mulder, CC-BY

  • Getuigen van de oorlog

  • Oorlog

  • 1900-1950

  • Zutphen

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl