Langman touw: historisch innovatief

Nijkerks touw sinds 1638

Italiaanse designertassen, een Singaporees hotel en gigantische Hollywoodproducties als Pirates of the Caribbean en The Hobbit. Wat hebben ze met elkaar gemeen? Het antwoord op deze vraag is even verrassend als interessant, namelijk Gelders touw. Bij al deze zaken is gebruik gemaakt van touw afkomstig van Touwfabriek Langman uit Nijkerk.

Touwfabriek Langman kan gezien worden als één van de oudste bedrijven, zo niet hét oudste bedrijf van Gelderland. Al sinds 1638 is er een touwslagerij gevestigd in Nijkerk en deze is aan het einde van de 19e eeuw overgenomen door een telg van de familie Langman. Het bedrijf is touw blijven produceren voor schepen en kan op deze manier zowel moderne zeiljachten als replica’s van oude driemasters voorzien van vele verschillende soorten touw. Hiernaast heeft Langman door deze enorme diversiteit aan touw ook vele andere toepassingen gevonden. Er is touw voor katten, springtouwen, bloemkolen en trapleuningen. Dan zijn daar natuurlijk ook nog steeds de al genoemde, meer in het oog springende toepassingen zoals het touw dat gebruikt is voor de hengels van dure Italiaanse tassen of op de set van één van de grootste filmproducties aller tijden. 

Nog altijd actueel

Daarmee is de touwfabriek in Nijkerk een mooi voorbeeld van een bedrijf dat eeuwen na zijn oprichting nog steeds een belangrijke plek in de markt weet te bezetten en hiernaast ook nog eens zorgt voor interessante gespreksstof voor op het eerstvolgende familiefeestje.

 

Auteur: Mark Bongers


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

  • Gemaakt in Gelderland

  • Industrie

  • 1800-1900

  • Nijkerk

  • Veluwe

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl