Vondst van zestiende-eeuwse kazemat onder de Terborgseweg in Doetinchem

Gelderse Archeologische Kroniek 2020

Doetinchem is een plaats met een rijke geschiedenis en bestaat al meer dan duizend jaar. Het was een regionaal belangrijke handelsplaats. Daarom werd de stad waarschijnlijk ergens in de twaalfde eeuw voorzien van een aarden omwalling. Nadat aan Doetinchem in 1236 stadsrechten waren verleend, kreeg de stad een echte stadsmuur met vier stenen poorten: de Hamburgerpoort, ook wel Homburgerpoort geheten, de Waterpoort, de Gruitpoort, ook wel Grutpoort, en de Heezenpoort. Voor de muur lag een dubbel grachtensysteem met een aarden tussenwal. Uiteindelijk zouden er ook voorpoorten komen.

Deel Hamburgerpoort

Bij graafwerkzaamheden aan de Terborgseweg, net vóór de kruising met de Raadhuisstraat/ IJsselkade, is in november 2018 een deel van de Hamburgerpoort teruggevonden. Het gaat om een rechthoekige kazemat – een soort bunker - die onderdeel was van de voorpoort van de Hamburgerpoort. De kazemat lag op de tussenwal tussen beide grachten in en was waarschijnlijk onderdeel van een grotere constructie met één rondeel en een poortgebouw. In de kazemat zijn drie schietgaten aangebracht, waardoor – bij een aanval op de stad - de weg die langs de buitenste gracht naar het oosten liep onder vuur gehouden kon worden. Ook is het vloerniveau aangetroffen dat bestaat uit bakstenen.

Vondst kazemat

De kazemat is waarschijnlijk tussen 1525 en 1535 aangelegd door Karel van Gelre. Het is bekend dat in die periode - direct na de grote stadsbrand van 1527 - de vestingwerken zijn gerenoveerd en gemoderniseerd. Het was de tijd van de Gelders-Habsburgse oorlogen. Het bouwwerk is deels gemetseld met hergebruikte bakstenen. Mogelijk zijn deze afkomstig van gesloopte delen van oude vestingwerken uit de 14e en 15e eeuw. De stadsmuur is in 1672 grotendeels afgebroken. De poorten zijn in de tweede helft van de negentiende eeuw gesloopt. In deze periode is ook de stadswal grotendeels geslecht, behalve dan het gedeelte waar de Walmolen op staat.

Contouren

De kazemat is inmiddels weer afgedekt met grond en de Terborgseweg loopt er weer overheen. Op dit moment is hij dus niet meer te bezichtigen. Wel zijn de contouren van de kazemat met twaalf klinknagels in het asfalt van de Terborgseweg aangegeven samen met een bijbehorende informatieplaat en een informatiepaneel.

Verder lezen:

  • Doetinchem.nl, Kazemat gevonden.

  • P.J.L. Wemerman & ir. E.M. ten Broeke, Rapportage archeologische begeleiding, Terborgseweg te Doetinchem, in de gemeente Doetinchem (2019).


Rechten

Annemieke Lugtigheid, CC-BY-NC

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl