
Bij graafwerkzaamheden aan de Terborgseweg, net vóór de kruising met de Raadhuisstraat/ IJsselkade, is in november 2018 een deel van de Hamburgerpoort teruggevonden. Het gaat om een rechthoekige kazemat – een soort bunker - die onderdeel was van de voorpoort van de Hamburgerpoort. De kazemat lag op de tussenwal tussen beide grachten in en was waarschijnlijk onderdeel van een grotere constructie met één rondeel en een poortgebouw. In de kazemat zijn drie schietgaten aangebracht, waardoor – bij een aanval op de stad - de weg die langs de buitenste gracht naar het oosten liep onder vuur gehouden kon worden. Ook is het vloerniveau aangetroffen dat bestaat uit bakstenen.
De kazemat is waarschijnlijk tussen 1525 en 1535 aangelegd door Karel van Gelre. Het is bekend dat in die periode - direct na de grote stadsbrand van 1527 - de vestingwerken zijn gerenoveerd en gemoderniseerd. Het was de tijd van de Gelders-Habsburgse oorlogen. Het bouwwerk is deels gemetseld met hergebruikte bakstenen. Mogelijk zijn deze afkomstig van gesloopte delen van oude vestingwerken uit de 14e en 15e eeuw. De stadsmuur is in 1672 grotendeels afgebroken. De poorten zijn in de tweede helft van de negentiende eeuw gesloopt. In deze periode is ook de stadswal grotendeels geslecht, behalve dan het gedeelte waar de Walmolen op staat.
De kazemat is inmiddels weer afgedekt met grond en de Terborgseweg loopt er weer overheen. Op dit moment is hij dus niet meer te bezichtigen. Wel zijn de contouren van de kazemat met twaalf klinknagels in het asfalt van de Terborgseweg aangegeven samen met een bijbehorende informatieplaat en een informatiepaneel.
Verder lezen:
Doetinchem.nl, Kazemat gevonden.
P.J.L. Wemerman & ir. E.M. ten Broeke, Rapportage archeologische begeleiding, Terborgseweg te Doetinchem, in de gemeente Doetinchem (2019).
Annemieke Lugtigheid, CC-BY-NC
Archeokroniek
Archeologie
1500-1600
Doetinchem
Achterhoek