Stadsbranden Geen goede vrijdag

Brand op Goeden Vrijdag Leren brandemmer
Doetinchem heeft twee grote stadsbranden gehad die op Goede Vrijdag uitgebroken zijn.

De eerste vond plaats op 19 april 1527 rond 12.00 uur. Een bakker, Werner Becker, gevestigd in de Heezenstraat, was vlas aan het drogen in zijn oven. Het vlas vatte vlam en in korte tijd stonden de toen nog van hout gebouwde huizen in lichterlaaie. Daardoor gingen ondermeer de Catharinakerk en het gemeentehuis verloren. De schade was zo groot dat de hertog van Gelre de burgerij van Doetinchem een jaar uitstel van jaarrente gaf en de volgende elf jaren maar de helft verlangde. Vanaf dat moment propageerde het stadsbestuur de bouw van stenen huizen en subsidieerde min of meer het gebruik van metselstenen in de woningbouw.

Spaans vuur

De tweede stadsbrand, ook op Goede Vrijdag, brak op 6 april 1599 uit bij de Hamburgerpoort. Spaanse soldaten waren vuurtje aan het stoken. Dat liep uit de hand en daardoor gingen er negentig huizen verloren. Bluspogingen van de Doetinchemse burgerij werden door de Spanjaarden verboden. Negentig huizen gingen in vlammen op. Na deze brand werd het verplicht om de huizen van steen te bouwen.

Naar:
Doetinchem van ramp tot voorspoed door Bert Kerkhoffs
Doetinchem in de loop der eeuwen door G. Blankensteijn.

 

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl