Gasfabriek Apeldoorn

Licht in de 19e eeuw

In 1862 werd begonnen met de bouw van een Apeldoornse gasfabriek. In die fabriek werden kolen gestookt en het gas dat daarbij vrijkwam werd opgeslagen in een grote gashouder. Daarvandaan werd het verdeeld over de straatlantaarns.

De eerste gaslantaarn werd in 1863 onder luid gejuich ontstoken op het Raadhuisplein. Elke avond en ochtend maakten de gaslantaarnopstekers hun ronde om het licht te ontsteken. De eerste twintig jaar was de gasfabriek particulier bezit, maar in 1883 werd ze door de gemeente overgenomen.

Nieuwe gashouder

Door de explosieve groei van Apeldoorn in de jaren die daarop volgden, werd de gasfabriek te klein. In 1909 werd er een nieuw complex gebouwd met een gashouder met een inhoud van maar liefst 10.000 kubieke meter. In datzelfde jaar werd ook een nieuw kantoor gebouwd aan de Stationsstraat.

Aardgas

Na de grote Groningse aardgasvondst in 1959 ging Nederland in de jaren '60 massaal over op aardgas. Het gehele Apeldoornse fabriekscomplex is daarna afgebroken, alleen het kantoor is blijven staan en doet nu dienst als slaaphuis voor daklozen.


  • Apeldoorn

  • Streekgeschiedenis

  • 1800-1900

  • Apeldoorn

  • Veluwe

  • Apeldoorn

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl