Aardhuis

Chalet op een van de hoogste plekken van de Veluwe

Op een van de hoogste plekken van de Veluwe, de Aardmansberg (102 meter boven N.A.P.), liet Koning Willem III in 1861 het Aardhuis bouwen. Het door hofachitect Henri Camp gebouwde chaletachtige gebouw diende oorspronkelijk voor militaire besprekingen. Het bood Willem III, die een liefhebber was van militaria, ook een magnifiek zicht op de manoeuvres die de soldaten uit kamp Nieuw-Milligen op de hei uitvoerden.

Ook Prins Hendrik verbleef later graag in het Aardhuis, dat hij vooral als jachtchalet gebruikte. Vlak bij het Aardhuis werd een put gegraven die nog iets dieper is dan de oudere Echoput die, wat verder bergafwaarts, in de tijd van Koning lodewijk Napoleon was gegraven. De put bij het Aardhuis heeft geen echo.

Wildpark

Sinds de jaren '80 van de vorige eeuw fungeert het Aardhuis als bezoekerscentrum en museum met de naam Wildpark het Aardhuis. Het is gedeeltelijk nog ingericht als het jachtchalet uit de tijd van Willem III. De trapopgang, de grote zaal en de stijlkamer met historische meubels, schilderijen, jachtwapens en geweien van belangrijke herten zijn nog vrijwel authentiek. Het Aardhuis is geopend van eind maart tot eind oktober. Meer informatie over openingstijden treft u aan op de website van het Aardhuis.


  • Apeldoorn

  • Streekgeschiedenis

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Apeldoorn

  • Veluwe

  • Apeldoorn

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl