De Lookamp en zijn bewoners

Kleurrijke boerderij in Lieren

De in 1894 gebouwde boerderij Lookamp te Lieren heeft inmiddels een monumentale status. Na een grondige restauratie staat de boerderij er weer bij zoals honderdvijfentwintig jaar geleden gebouwd. Dit verhaal gaat over de vroegere bewoners, de familie De Groot.

Hallenhuis

In het oude Lieren vind je de zogenaamde hallenhuisboerderijen. De Lookamp is er daar een van. Dat het voor-en achterhuis niet tegelijk zijn gebouwd blijkt uit de twee gevelstenen. In de achtergevel vind je het jaartal 1894 en in de voorgevel is op de gevelsteen aangegeven de datum van '12 mai 1896'. De belangrijkste vorm van bestaan van de familie de Groot bestond uit veeteelt en landbouw. De boerderij wordt momenteel bewoond door de vijfde familiegeneratie.

Gert Jan en Aaltje

Hoofdpersonen in dit verhaal zijn Gert Jan en zijn vrouw Aaltje. In 1950 kreeg de familie landelijke bekendheid doordat drie kinderen uit het gezin tegelijk gingen trouwen. De andere huwelijkskandidaten kwamen ook uit één gezin. De landelijke bekendheid kwam naar voren in diverse krantenberichten, bijvoorbeeld in Trouw, het Parool en de Vrije Pers.

Noaberschap

In de gemeenschap van Lieren hebben de meeste familie leden veel betekend en ook de huidige bewoners betekenen veel in Lieren. In de kleine gemeenschap van Lieren waren de mensen veel op elkaar aangewezen. Bij de familie de Groot kwam je nooit voor een dichte deur. Bijzonder was dat mensen uit alle lagen van de bevolking binnenliepen. Van voddenboer tot dominee of schoolmeester. Bij gebrek aan koffiegelegenheid of iets dergelijks in het buurtschap Lieren werd de Lookamp door hen aangedaan om even op te warmen, koffie te drinken of met allen die er binnen liepen een gesprek te voeren. Het oorspronkelijke verhaal is geschreven in het Veluws dialect en is hier te lezen.


Rechten

Willy Rouwenhorst-Hartgers, CC-BY-NC

  • Streekgeschiedenis

  • 1800-1900

  • Apeldoorn

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl