Nieuw Monnikenhuize

Voetbalstadion van Vitesse

Ten noorden van de Monnikensteeg, op de hoek met de Rosendaalseweg, lag tussen 1950 en 1998 het voetbalstadion Nieuw Monnikenhuize. Het verving het stadion Monnikenhuize, dat ten zuiden van de Monnikensteeg had gelegen en na de oorlog plaats had moeten maken voor nieuwbouw van de Drie Gasthuizen, een zorginstelling waarvan de meeste gebouwen tijdens de Slag om Arnhem verloren waren gegaan.

18.000 toeschouwers

Het stadion was voor een deel uitgegraven in de heuvels, waardoor de kleedkamers – met voor die tijd luxe elementen als warme douches – hoog boven het veld waren gelegen, en alleen via een lange, steile trap bereikt konden worden. Het stadion had een capaciteit van maximaal 18.000 toeschouwers. Het was in eerste instantie op de hoofdtribune na onoverdekt, doch later werd ook de overzijde overkapt.

Vitesse

Stadion Nieuw Monnikenhuize werd op 3 september 1950 in gebruik genomen door Vitesse, de Arnhemse voetbalvereniging die in 1892 was opgericht onder de naam Arnhemse Cricket- en Voetbalclub Vitesse. Vitesse promoveerde in het eerste jaar dat het op Nieuw Monnikenhuize speelde naar de eerste Klasse Oost van de KNVB. In 1955 werd de overstap gemaakt naar betaald voetbal, waar het tot 1990 vooral in de eerste divisie uitkwam. Vanaf seizoen 1990-1991 speelt de voetbalclub onafgebroken in de eredivisie van het betaald voetbal van de KNVB.

Gelredome

Op 21 december 1997 speelde Vitesse haar laatste wedstrijd in voetbalstadion Nieuw Monnikenhuize (Vitesse – FC Twente, 2-1). De laatste goal werd gescoord door de Serviër Dejan Čurović (1968-2019). Hij was ook degene die op 25 maart 1998 voor Vitesse de eerste goal scoorde in het nieuwe Gelredome (Vitesse – NAC Breda, 4-1).

Kantstrook

Op de hoek van de Dominicanerweg en de Roosendaalseweg, op de plaats waar de hoofdingang van het stadion was geweest, is een kantstrook geplaatst. De kantstrook is geplaatst als resultaat van een peiling die door Prodesse en de Historische Herberg Arnhem in samenwerking met de gemeente Arnhem was georganiseerd. De tekst op de kantstrook luidt:

HIER STOND VANAF SEPTEMBER 1950 DE HOOFDINGANG VAN STADION NIEUW MONNIKENHUIZE. VOETBALCLUB VITESSE SPEELDE OP DEZE PLEK VOOR HET LAATST OP 21 DECEMBER 1997. IN 1998 VERHUISDE VITESSE NAAR HET MULTIFUNCTIONELE STADION GELREDOME IN ARNHEM-ZUID

De kantstrook werd op 21 december 2012 onthuld door Déjan Curovic. De strook werd betaald door Prodesse Conamur, de gemeente Arnhem en de supportersvereniging van Vitesse.


Relevante links

- Filmpje van de kantstrook

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl