De dood van Sir Philip Sidney, 17 oktober 1586

Zwaargewond in Warnsveld, overleden in Arnhem

In 1586 raakte Sir Philip Sidney bij Warnsveld zwaargewond in de Slag bij Zutphen tegen de Spanjaarden. Hij werd daarna een maand verzorgd in een woning in de Bakkerstraat in Arnhem. Hij overleed daar op 17 oktober 1586. Wie was deze man?

Een charismatische figuur

Philip Sidney (na 1582 Sir Philip Sidney) werd op 30 november 1554 geboren op Penshurst Place in het graafschap Kent als oudste zoon van Sir Henry Sidney, ‘onderkoning’ van Ierland en Wales, en Mary Dudley. Zij behoorde tot een van de voornaamste families van Engeland. Sidney had al op jonge leeftijd toegang tot het hof van koningin Elizabeth I. Zijn veelzijdige begaafdheid en charismatische optreden leidden ertoe dat hij vele reizen door Europa maakte. Verschillende diplomatieke missies werden aan hem toevertrouwd. Zijn eerste reis, zijn Grand Tour, bracht hem onder andere in Parijs. Hier was hij getuige van de Bartholomeusnacht van 23-24 augustus 1572, waarin duizenden Hugenoten door de katholieken werden vermoord. Die gebeurtenis maakte hem tot een fervent strijder voor de protestantse zaak.

Vernieuwer van de dichtkunst

Philip Sidney wordt beschouwd als de belangrijkste dichter en schrijver van Engeland in de zestiende eeuw, omdat hij de Italiaanse Renaissance introduceerde in West-Europa. Hij schreef onder meer het prozawerk Arcadia, Astrophel and Stella, een serie liefdesgedichten die wordt gerekend tot de beste reeks sonnetten die in Engeland zijn vervaardigd. Ook schreef hij het essay A Defense of Poetry, een baanbrekende beschouwing over het belang van de dichtkunst.

De Slag bij Zutphen

Nadat Willem van Oranje in 1584 was vermoord, gingen de zaken van de Nederlanders in de Tachtigjarige Oorlog slecht. Na de val van Antwerpen in 1585 ging Elizabeth eindelijk overstag en besloot de Nederlanders te hulp te komen in hun strijd tegen de Spanjaarden. Zij zond Robert Dudley, de graaf van Leicester, aan het hoofd van Engelse troepen naar de Nederlanden. In het gevolg van Leicester kwam diens neef Sidney mee. Sidney was benoemd tot gouverneur van Vlissingen, een van de aan Engeland in pand gegeven steden. Samen met Maurits, de tweede zoon van Willem van Oranje, nam hij deel aan de verovering van Axel. Op 22 september 1586 nam Sidney met Leicester deel aan de Slag bij Zutphen. Zutphen werd toen belegerd door de Spanjaarden. Bij een drieste, vergeefse aanval op een konvooi van Spaanse hulpgoederen in de buurt van Warnsveld raakte Sidney zwaargewond aan zijn dij.

De dood van Sidney

Met een boot werd hij overgebracht naar Arnhem, dat op dat moment in Staatse handen was. Een maand lang werd hij verzorgd door de familie Van den Gruithuis in hun woning in de Bakkerstraat. Helaas ontwikkelde zich bij Sidney wondkoorts, waaraan hij op 17 oktober 1586 overleed. Zijn lichaam werd naar Engeland overgebracht waar het een half jaar later onder overweldigende belangstelling officieel ter aarde werd besteld in Saint Paul’s Cathedral te Londen. Koningin Elisabeth zei dat jaar dat zij het leven van Sir Philip Sidney ‘terug zou willen kopen met vele miljoenen’.

De kantstrook

Voor de gevel van Bakkerstraat 68, het huis waar Sidney is overleden, is een kantstrook geplaatst. De tekst van deze kantstrook luidt:

In dit huis overleed op 17 oktober 1586 *Sir Philip Sidney* Engels dichter, diplomaat en krijgsman, aan zijn verwondingen opgelopen in de slag bij Zutphen. Hij gaf zijn leven voor onze vrijheid.

De kantstrook s op 17 oktober 2011 onthuld door burgemeester Krikke van Arnhem en Philip John Aldernon Sidney, 2nd Viscount de L’Isle, de huidige bewoner van Penshurst Place en verre verwant van Sir Philip Sidney.

De strook werd bekostigd door vele donaties uit binnen- en buitenland. Met name hebben de volgende personen en instanties bijgedragen:

  • leden van het Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur, Arnhem
  • Philip John Aldernon Sidney, 2nd Viscount de L’Isle, Penshurst Place, U.K.
  • Stichting De Roos-Gesink, Zelhem
  • Philip Sidney BV, Haarlem

Lees ook het artikel 'het sterfhuis van Sir Philip Sidney', geschreven door J.P. Vredenberg voor het Arnhems Historisch Tijdschrift.


  • Arnhemse kantstroken

  • Personen

  • 1500-1600

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

  • Ridders van Gelre

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl