St. Andreas 't Grieth

De schutterij van Zevenaar

In de 17e en 18e eeuw bestonden er twee schutterijen in Zevenaar. Nadat de militaire functies waren afgeschaft, beperkte de schutterij zich tot optrekken, vogelschieten en feestvieren. In 1798 werden alle rechten ontnomen aan de verenigingen, waardoor zij geen bestaansrecht meer had. Op de jaarvergadering werden de eerste stappen gezet voor het oprichten van een schutterij. De oprichters wilden via de schutterij vorm geven aan de kermis, maar vooral aan het schuttersfeest en oranje­feest. In 1906 werd de schutterij opgericht. In de eerste statuten stond als doel van de schutterij "De volksvermaken te veredelen en de eendrachtige samenwerking tussen de ingezetenen van Grieth en Zevenaar te bevorderen".

Tot op de dag van vandaag is Schutterij St. Andreas 't Gieth actief. De schutterij is in te huren voor diverse disciplines, die op de site vermeld staan. Enkele disciplines is het uitvoeren van de traditie vendelen. Het beeldt een gebed uit van de strijd tussen goed en kwaad. Schutterij St. Andreas beschikt over een prachtig vaandel met daarop het logo van de vereniging en het stadswapen. Bij elk evenement in Zevenaar wordt de vendelhulde door het publiek zeer gewaardeerd. Vendelen is ook een ”sport” die de jeugd voor zich heeft gewonnen: sinds 1998 is er ook een jeugdvendelcorps.

Bieleballen

Waar tegenwoordig verkeersregelaars het verkeer regelen tijdens het uittrekken van de schutterij, werd dit in het verleden geregeld door de bielemannen, want als er iets door moest gaan, dan was het de schutterij. Er worden  echter nog steeds boomstammen symbolisch over de weg gelegd bij schuttersbogen als blokkade. Het is aan de bielemannen deze door te hakken en op te ruimen. Onder de bielemannen van de verschillende schutterijen bestaat vaak een sterke band. Toch willen ze zich aan elkaar meten tijdens concoursen met de bielemanswedstrijden. Hier is degene die het snelste een boomstam doorhakt de winnaar.

Hand- en Kruisboog

Enkele enthousiaste schutters van de schutterij hebben in 1954 de schietverenging genaamd Schietvereniging St. Hubertus Zevenaaropgericht opgericht. Het doel van de vereniging is het beoefenen en promoten van de schietsport in de ruimste zin. Na enkele jaren zijn de hand- en kruisbogen een vast onderdeel geworden van de schietsport. 

De schutterij is ook actief met kanonniers, een keurkorps, een malletband en andere traditionele oefeningen. 


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Volkscultuur
  • 1600-1700
  • Zevenaar
  • Volkscultuur
  • Liemers

Plaats

Location on map

Contactgegevens

Oude Doesburgseweg 1
6901 HG Zevenaar

Postbus 2060
6900 CB Zevenaar

http://www.st-andreas-grieth.nl/

(0316) 524 397

secretaris@st-andreas-grieth.nl

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl