Het Nederlands IJzermuseum

Wat zou de mens zijn zonder ijzer en staal? Al enkele millennia lang maakt de mens gebruik van het materiaal ijzer. Het heeft de mens veranderd en gemaakt tot wat hij nu is, zeker de voorbije tweehonderd jaar.

In het Nederlands IJzermuseum wordt de geschiedenis van ijzer verteld: de lange weg die het de mens heeft gekost, van het eerste gebruik van het materiaal tot aan de talrijke mogelijkheden die het hedendaagse staal hem biedt, toegespitst op de regio en op de Nederlandse situatie.

Industrieel rijksmonument

Het museum is gevestigd in de Afbramerij op het DRU Industriepark aan de Oude IJssel in Ulft, eeuwenoud industrieel erfgoed, rijksmonument, waar al meer dan 250 jaar met ijzer werd gewerkt. Waar kun je beter de geschiedenis van het ijzer vertellen dan hier?

Innovatieve karakter

Maar het museum laat ook het innovatieve karakter van deze industrie zien.
Het maakt dan ook integraal deel uit van ICER Innovatiecentrum, waarbij ICER staat voor Industrie – Cultuur – Educatie – Recreatie, trefwoorden uit de missie die de samenwerkende partners in ICER hebben opgesteld.
ICER en daarin geïntegreerd het ijzermuseum zijn publieksattracties voor jong en oud.
In 12 themakabinetten met onderwerpen als Hitte, Oer, Vormen, Uit je Plaat e.d. is de ontwikkeling van de ijzer- en maakindustrie te zien en vooral te beleven.

Verleden en heden

En natuurlijk zijn er producten uit verleden en heden te zien: van poterie, haarden, kachels, wapenschilden tot warmtewisselaar, hightech-gietwerk en 3d-printers enz. Veel bedrijven in de grote regio komen aan bod.
De bezoeker wordt op veel plekken uitgedaagd actief deel te nemen. Dat geldt zeker ook voor de jeugdige bezoeker. Jeugd vermaakt zich prima in dit museum.


Relevante links

- Nederlands Ijzermuseum

Vond u dit artikel nuttig?

  • Streekgeschiedenis

  • 2000-nu

  • Oude IJsselstreek

  • Musea

  • Achterhoek

Hutteweg 32
7071 BV Ulft

Postadres Postbus 85, 7070 AB Ulft
www.nederlandsijzermuseum.nl

0315-685626 / 06-52304164

info@nederlandsijzermuseum.nl

GESLOTEN tot september 2020, daarna alleen op afspraak

dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 17.00 uur
zaterdag en zondag van 13.00 - 17.00 uur
's Maandags niet voor publiek toegankelijk

Van 24 t/m 26 december en 31 december/1 januari gesloten

ICER kan voor grote evenementen op gewone openingstijden soms gesloten zijn voor bezoekers. Zie voor actuele informatie de homepage van https://www.civon-innovatiecentrum.nl/bezoeken/openingstijden/

basisschoolleerlingen gratis,
vo- en mbo-studenten € 2,00
hbo- en wo-studenten € 3,00
Overige € 6,50

Groepsbezoeken met programma op maat (bijv. rondleidingen, workshops) zijn mogelijk tijdens en in bijzondere gevallen buiten de gewone openingstijden. Het is ook een prima locatie voor presentaties, lezingen en dergelijken. Info en aanvraag info@nederlandsijzermuseum.nl.

  • Rondleidingen

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl